Cerberus Capital va prelua 80,1 la suta din Chrysler pentru 5,5 miliarde euro

Luni, 14 Mai 2007, ora 12:32
1044 citiri

Constructorul auto germano-american DaimlerChrysler AG a anuntat luni vanzarea a peste 80 la suta din actiunile filialei sale americane Chrysler catre fondul american de investitii Cerberus Capital Management LP pentru 5,5 miliarde euro (7,4 miliarde dolari), punand astfel punct uneia din cele mai mari fuziuni transatlantice realizate vreodata.

DaimlerChrysler a anuntat, intr-un comunicat, ca o companie afiliata Cerberus va prelua 80,1 la suta dintr-o noua societate Chrysler Holding LLC in timp ce DaimlerChrysler va pastra un pachet de 19,9 procente din capitalul constructorului auto american. In plus, obligatiile la fondurile de pensii si asigurarile de sanatate (evaluate la aproximativ 18 miliarde dolari) vor fi pastrate de compania Chrysler. Deocamdata, o eventuala modificare a denumirii companiei nu a fost decisa, urmand ca o adunarea generala extraordinara sa decida daca numele firmei va fi schimbat din DaimlerChrysler in Daimler AG.

Grupul germano-american a apreciat ca este posibil ca tranzactia sa fie finalizata pana in al treilea trimestru, aceasta reducandu-i profitul total pe 2007 cu aproximativ trei - patru miliarde euro (4,05 -5,39 miliarde dolari). 'Suntem increzatori ca am gasit solutia care va crea cea mai mare valoare adaugata, atat pentru Daimler cat si pentru Chrysler. Odata cu aceasta tranzactie am creat conditiile potrivite pentru un nou start pentru Chrysler si Daimler', a declarat presedintele director executiv de la Daimler, Dieter Zetsche.

DaimlerChrysler a evocat pentru prima data subiectul vanzarii diviziei celui de al treilea constructor auto american in luna februarie a acestui an cand a anuntat ca studiaza 'toate optiunile' pentru Chrysler, pe fondul pierderilor recurente inregistrate de filiala sa americana. Anul trecut, Chrysler a inregistrat pierderi de 1,5 miliarde dolari, planul de restructurare demarat urmand sa conducta la eliminare a aproximativ 13.000 de locuri de munca.

Daimler-Benz AG a preluat controlul la Chrysler in anul 1998, intr-o tranzactie prezentata drept o fuziune intre egali, dar care a fost in realitate o preluare a Chrysler de catre Daimler-Benz, pentru aproximativ 36 miliarde dolari.

Bloombiz

(Sursa: Rompres)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...