Bancile straine isi vor proteja pietele de baza

Joi, 21 Mai 2009, ora 12:10
1288 citiri
Bancile straine isi vor proteja pietele de baza

Daca bancile cu capital strain vor avea probleme, vor prefera mai degraba sa piarda pe pietele periferice decat in cele de baza, pe care le vor proteja, prin atragerea banilor, a spus joi, la Bucuresti, Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel in economie in 2001, informeaza NewsIn.

"Romania are un avantaj ca are o dependenta mai mica de bancile straine, care au totusi o pondere ridicata, insa exista tari cu dependenta totala de capitalul strain. Daca ai o subsidiara ca banca din SUA sau Austria, de exemplu, iar bancile-mama au probleme, ai tendinta sa atragi banii si e normal sa protejezi piata de baza", a spus Stiglitz.

El a explicat ca bancile-mama vor prefera sa piarda pe "pietele periferice".

Ca avantaje ale Romaniei, Stiglitz a mentionat flexibilitatea cursului de schimb si faptul ca a pornit, la inceputul crizei, cu un nivel ridicat al cererii. Ca dezavantaj al economiei romanesti, economistul a mentionat deficitul bugetar mare.

"Cererea mare a redus din supraincalzire, iar problema nu este la fel ca in tarile care au inceput criza cu un somaj ridicat. Au fost cateva baloane, dar au fost gestionate bine", a afirmat Stiglitz.

El considera ca Romania are spatiu sa reduca dobanzile ca masura de stimulare a economiei.

Pe de alta parte, economistul sustine ca Europa - inclusiv estul si sud-estul continentului - va fi afectata puternic, in contextul unei dependente mari de alte state europene, a unei contractii a creditarii si a problemelor din sectorul imobiliar.

"Economia Europei ar putea slabi mai mult decat cea a Statelor Unite, din cauza unui cadru de politici conservationiste si prost gestionate", a precizat Stiglitz.

Ca raspuns la criza, Stiglitz considera ca trebuie regandite politicile care au fost considerate bune pana in prezent, precum si institutiile.

"Pietele nu se autoajusteaza, cel putin nu in timp suficient", a mai spus economistul.

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#banci, #capital, #economie , #Capital