Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Arcelor Mittal, lovita in plin de criza otelului. Firma recurge la o majorare de capital

Arcelor Mittal, lovita in plin de criza otelului. Firma recurge la o majorare de capital


Cel mai mare producator de otel din lume, Arcelor Mittal, se vede nevoit sa-si majoreze capitalul social prin emitere de actiuni, pentru a echilibra compania afectata de pierderi majore in ultima parte a anului trecut.

Supraproductia de otel din intreaga lume si pretul scazut al acestuia au generat pierderi de aproape 7 miliarde de dolari in bugetul companiei, fortand familia Mitall, principalul actionar al firmei, sa ia masuri rapide, informeaza Nasdaq.

La limita

Familia Mittal, care controleaza 39,4% din actiunile companiei, a anuntat prin vocea presedintelui si directorului executiv, Lakshmi Mittal, ca va recurge la dreptul sau de a majora capitalul social cu o noua emisiune de actiuni in valoare de 1,1 miliarde dolari.

In total, majorarea de capital facuta de Arcelor Mittal prin internediul bursei din Londra se va ridica la 3 miliarde dolari.

Producatorul de otel a anuntat ca vrea sa reduca datoria neta a companiei la mai putin de 12 miliarde de dolari de la 15,7 miliarde cat inregistreaza in prezent.

Necesitatea adoptarii unui plan de urgenta a fost evidentiata de rezultatele dezastruoase inregistrate de firma pe ultimul trimestru al anului 2015, cand pierderile s-au umflat brusc la 6,7 miliarde dolari.

Comparativ, in aceeasi perioada a anului 2014, Arcellor Mitall raporta pierderi de doar 955 de milioane.

Perioada neagra

Valoarea de piata a companiei s-a diminuat cu 58% in cursul anului trecut, ca urmare a unui val masiv de otel ieftin exportat de China pe pietele internationale.

In fata acestui asalt si alti producatori de otel s-au trezit intr-o pozitie vulnerabila. Tata Steel, spre exemplu, a anuntat concedierea a 1.050 de angajati din fabricile din Marea Britanie.

"Va fi inca un an dificil pentru aceasta industrie. Este clar, China are de infruntat provocarea restructurarii industriei siderurgice.

Pana la rezolvarea acestei situatii, punerea rapida si efectiva in aplicare a instrumentelor de protectie comerciala este cruciala", a specificat Lakshmi Mittal, vizand lipsa de reactie a factorilor de decizie de pe piata europeana.

Si alti reprezentanti ai industriei siderurgice din Europa au apelat la majorarea capitalului social. Vallourec SA Franta intentioneaza sa emita noi actiuni in aloare de 1,1 miliarde dolari, iar Glencore a recurs deja la o astfel de masura, colectand 2,5 miliarde de dolari de pe piata inca din septembrie 2015.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2928 ori