Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Alibaba, mai tare ca Boeing: Oferta publica initiala, a treia in istoria pietei de capital

Alibaba, mai tare ca Boeing: Oferta publica initiala, a treia in istoria pietei de capital


Alibaba a atras 21,8 miliarde de dolari prin oferta publica initiala, unde pretul actiunilor a fost de stabilit la 68 de dolari/titlu, maximul intervalului estimat, ceea ce demonstreaza interesul ridicat al investitorilor.

La acest pret din oferta publica initiala, care este una dintre cele mari din istoria burselor, valoarea de piata a companiei chineze este de 167,6 miliarde de dolari, Alibaba depasind, astfel, corporatii traditionale americane, cum ar fi Walt Disney sau Boeing. Valoarea ofertei este, de asemenea, peste cele ale rivalilor Amazon si eBay, oferindu-i astfel puterea financiara necesara pentru a-si extinde activitatea in SUA si pe alte piete, apreciaza Reuters.

"As pune Alibaba in aceeasi clasa cu Facebook si Google, din punct de vedere al perspectivelor de crestere si profitabilitate", a spus Scot Wingo, CEO la ChannelAdvisor, furnizor de software pentru e-commerce.

Alibaba este putin cunoscuta de americani, reiese dintr-un sondaj realizat de Thomson Reuters, 88% dintre cetatenii SUA recunoscand ca n-au auzit de compania care acopera 80% din comertul online din a doua economie a lumii.

Insa aceasta nu a redus entuziasmul marilor investitori americani, Blackrock, de exemplu, alocand cel putin un miliard de dolari pentru aceste actiuni, conform unor surse apropiate tranzactiei. Informatiile din piata arata ca intre 35 si 40 de organizatii au plasat, fiecare, ordine de cumparare de la un miliard de dolari in sus.

Oferta Alibaba este, din punct de vedere al fondurilor atrase, a treia din istoria pietei de capital, dupa cea a Agricultural Bank of China (22,1 miliarde de dolari) in 2010 si dupa cea a ICBS (22 miliarde de dolari) din 2006.

Alibaba a acordat dividende de 1,99 miliarde de dolari

Veniturile Alibaba au crescut cu 46% in intervalul aprilie-iunie, dividendele acordate actionarilor triplandu-se, la 1,99 miliarde de dolari (84 de centi pe actiune).

Jack Ma, care a infiintat compania intr-un apartament, are o avere care se ridica la 14 miliarde de dolari, intrand in randul miliardarilor din high tech, langa Bill Gates si Jeff Bezos. In urma acestei tranzactii, este de asteptat, de asemenea, sa apara noi milionari din randul echipei companiei.

In plus, aceasta permite si altor investitori initiali ai companiei, cum ar fi Softbank si Yahoo, sa profite de vanzarea actiunilor detinute.

Yahoo a pus in vanzare actiuni in valoare de 8 miliarde dolari in cadrul ofertei, cota sa ajungand acum la 16,3%. Softbank nu a vandut din titluri, ramanand cu o participatie de 32% si devenind cel mai mare actionar.

Titlurile Alibaba vor fi tranzactionale de astazi la bursa din New York, iar multi investitori si analisti apreciaza ca acestea vor mai creste in prima zi. Unul dintre investitori a spus ca cei care au subscris la aceasta oferta, unde sunt inclusi Credit Suisse Group, Citigroup si Goldman Sachs Group, se asteapta la un salt de 10-15% in prima zi de tranzactionare.

Alte mari companii chineze cu activitate pe Internet au avut evolutii foarte bune pe pietele din SUA, inclusiv Baidu, ale carei actiuni a urcat 354% in prima zi de tranzactionare din 2005.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2685 ori