Peste 150 de raniti in protestele violente de la Budapesta

Marti, 19 Septembrie 2006, ora 11:46
1138 citiri

Confruntarile din noaptea de luni spre marti dintre fortele de ordine si manifestantii care cereau demisia premierului Ferec Gyurcsany au provocat ranirea a peste 150 de persoane, dintre care unul grav, potrivit unui bilant oficial anuntat marti dimineata, transmite AFP."Numarul ranitilor poate fi estimat la aproximativ 150, dintre care 125 au necesitat ingrijire. Unul dintre ei, un politist, are rani grave", a anuntat purtatorul de cuvant al serviciilor de interventie la televiziunea nationala MTV. Politistul, care este in stare grava dupa ce a fost ranit la cap, "a putut fi operat si starea sa este stabila", a precizat sursa citata.

In total, 102 membri ai fortelor de ordine au fost raniti in cursul confruntarilor violente din Piata Szabadsag, unde se afla sediul televiziunii nationale, a anuntat un purtator de cuvant al politiei ungare, Arpad Szabadfi Arpad.

Potrivit agentiei de presa ungare, mii de manifestanti de extrema-dreapta au protestat fata de minciunile marturisite de premierul socialist Ferec Gyurcsany in campania electorala. Manifestantii au reusit sa patrunda in sediul televiziunii si sa citeasca o petitie, in timp ce in incinta izbucnea un incendiu.

Aparent depasita de evenimente, politia a reusit totusi ca in jurul orei 4.00 dimineata sa preia controlul asupra situatiei, folosind gaze lacrimogene si tunuri de apa.

Piata Szabadsag, unde se afla sediul televiziunii nationale, a fost degajata de politie, dar numeroase carcase de masini incendiate, banci smulse si pubele rasturnate au ramas marturie a violentei atacului lansat de manifestanti.

Imagini de la manifestatie au fost transmise in direct de televiziunea comerciala Hir TV, apropiata opozitiei de dreapta (Fidesz), si preluate de celelalte televiziuni.

Postul de radio ungar difuzase, duminica seara, inregistrarea unui discurs cu usile inchise sustinut de premierul Gyurcsany in fata deputatilor socialisti in luna mai, unde afirma ca partidul sau a mintit timp de un an si jumatate pentru a ascunde planul de austeritate pe care il pregatea, considerat dureros, dar necesar.

Dupa ce premierul a recunoscut ca inregistrarea este autentica, sute de manifestanti de dreapta au cerut demisia sa, luni dimineata, la Budapesta, in fata Parlamentului, unde isi au sediul atat legislativul cat si executivul.

In cursul serii, Fidesz si-a declarat solidaritatea cu manifestantii. O parte dintre ei, intre doua si trei mii de persoane potrivit presei ungare, au parasit zona Parlamentului pentru a se indrepta spre televiziune, unde politia a fost nevoita sa intervina. Manifestatii au avut loc timp de mai multe ore in mai multe orase ale Ungariei, cu participarea a cateva mii de persoane.

Premierul a anuntat, in zori, ca manifestatiile "radicale pe strazi nu vor aduce solutii problemelor" si a adaugat ca va organiza, marti, o zi de dezbatere in Parlament pentru a analiza evenimentele.

Cabinetul national de securitate a fost convocat pentru marti la ora locala 9.00 (10.00, ora Romaniei).

NewsIn

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...