Dragos Anastasiu: Principalii vinovati pentru lipsa fortei de munca sunt oamenii de afaceri, nu statul

Marti, 07 Mai 2019, ora 11:44
8369 citiri
Dragos Anastasiu: Principalii vinovati pentru lipsa fortei de munca sunt oamenii de afaceri, nu statul
Foto: CC0 Creative Commons

Principalii vinovati pentru lipsa fortei de munca din Romania sunt oamenii de afaceri, nu statul, pentru ca noi ne-am obisnuit sa tot asteptam sa ni se dea, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Dragos Anastasiu, presedintele Camerei de Comert Romano-Germana (AHK Romania).

"Avem o problema cu forta de munca, fara doar si poate, dar nu suntem singurii. Germania are o problema si mai mare cu forta de munca. Eu cred ca principalii vinovati pentru aceasta chestiune sunt oamenii de afaceri, nu statul.

Noi ne-am obisnuit sa tot asteptam sa ni se dea, sa ni se faca, sa faca domnul ministru legi si reguli. Dar nu le facem pe ale noastre.

Un tanar sau un om care iubeste pleaca pentru ca primeste ceva mai multi bani in alta parte? Nu, nu pleaca! Cand esti indragostit, ramai. Acum vin si ii intreb pe antreprenorii romani: ii facem pe oamenii astia sa-si iubeasca meseria?

Profesorii din Romania ii fac pe copii sa-si iubeasca scoala, sa-si iubeasca invatatura? Orasele si-au pus problema daca oamenii iubesc orasul? In general, iubirea de tara exista... Unii si-o manifesta prin mitinguri, altii la biserica, altii acasa...

Dar noi, prin modul in care inteles sa ne comportam in general in ultimii 30 de ani, suntem prima generatie de antreprenori a Romaniei. Noi am facut oamenii sa-si iubeasca intr-adevar compania. Sa-si iubeasca meseria? Eu va spun ca nu.

Noi nu am facut lucru asta. Ne-am dus noi catre scoli active sa facem sistem dual, catre profesori? Nu. Stam acasa si asteptam sa ni se dea forta de munca.

Mentalitatea antreprenorului roman, de regula, este ca eu stiu totul, eu fac totul, eu sunt si menajera, si contabil, iar tu sa faci, tu sa faci, tu sa faci!

Acest lucru nu genereaza iubire si atunci am o problema destul de grava cu mentalitatea noastra", a afirmat Anastasiu.

Acesta a mentionat, totodata, ca rezolvarea problemelor existente in fiecare domeniu nu se poate realiza doar la nivel sectorial, iar lucrurile facute peste noapte nu reprezinta solutia pentru Romania.

"Din punctul meu de vedere, cu toata simpatia pentru problemele fiecarui domeniu in parte, solutia nu poate sa fie luata la nivel sectorial.

Cred ca este o greseala care nu face altceva decat sa spuna ca, da, ati facut asta in constructii si de ce nu o faceti si in HoReCa?

Mai mult decat atat, studiul ala de impact pe care noi il cerem de m-am plictisit de cate ori l-am cerut, s-a facut la nivelul constructiilor sau lansam tot felul de chestiuni si dupa aceea venim ca pompierii si stingem focul, fie ca se cheama Ordonanta 114, fie altceva?

Asta se intampla, din pacate, si pentru ca dialogul nu este unul consistent si studiile de impact nu exista.

Facem lucruri peste noapte, si cine are vocea mai tare, face un Memorandum cu Guvernul si se intampla ceva. Nu cred ca asta este solutia pentru Romania, sincer. Poate ca o fi buna pentru un domeniu, nu spun nu... dar vin ceilalti si spun ca e discriminare.

Acum avem salariul minim A, salariul minim B si salariul minim C. Intrebam si noi: o fi normal sa se intample asa? Mai degraba, nu ar trebui sa ne gandim la salariul minim diferentiat pe regiuni? Noi venim si crestem salariul minim, foarte frumos, dar sunt regiuni defavorizate...," a mai spus presedintele AHK Romania.

Marti, are loc la Bucuresti prima editie a conferintei de specialitate Working Romania, eveniment care isi propune sa devina vocea sectorului de resurse umane, precum si a tendintelor care deja se fac resimtite sau se prefigureaza pe piata muncii din Romania.

Criza se adâncește la Volkswagen: divergențe între familiile Piech şi Porsche, cei mai mari acționari ai companiei. Ce se întâmplă cu închiderea unor fabrici
Criza se adâncește la Volkswagen: divergențe între familiile Piech şi Porsche, cei mai mari acționari ai companiei. Ce se întâmplă cu închiderea unor fabrici
Consiliul de supraveghere al Volkswagen pare să încline spre evitarea închiderii unor mari fabrici din Germania, în cadrul eforturilor de a rezolva criza costurilor, conform unui articol...
Putin face o mutare șireată: Rusia încheie cea mai mare afacere cu o țară de un miliard de locuitori
Putin face o mutare șireată: Rusia încheie cea mai mare afacere cu o țară de un miliard de locuitori
După începerea războiului Rusiei din Ucraina, Moscova a fost alungată aproape în totalitate de pe piața de energie din Europa, dar a fost și ținta sancțiunilor occidentale. Însă acum,...
#forta munca Romania, #probleme forta munca , #Angajatori

Curs valutar

1 EUR = 4.9708 RON

0.0024

1 USD = 4.7332 RON

-0.0006
  1. SUA lovesc interesele a 2 țări NATO: Putin le ajută să scape de mutarea dură a Americii
  2. O țară de un miliard de locuitori, prietenă cu Rusia, îi face pe plac lui Trump. Putin încasează o lovitură în plin
  3. Euro a rupt pragul psihologic de 5 lei la vânzare. Ce prețuri afișează luni băncile și casele de schimb pentru moneda unică
  4. Putin încasează o grea lovitură: O țară neutră din Europa se rupe de Rusia, după 18 ani
  5. Cu cât se vor scumpi gazele. Intrăm într-o nouă criză, cresc tendințele de dezindustrializare
  6. Surpriza anunțată de BNR. Moneda euro a căzut la cea mai mică valoare din ultimele 6 luni
  7. Mașinile electrice second-hand se vând mai rapid decât cele pe benzină și motorină. Care este motivul
  8. Adrian Vasilescu (BNR) explică de ce nu e bine să ținem banii acasă: "Doar vulnerabilități"
  9. Lovitură din partea unor persoane: Îmbogățire colosală cu 26.000 de miliarde dolari
  10. Super-mașina de 700.000 de euro surprinsă la RAR. "Are sau nu cârlig de remorcare în banii ăștia?" / "La Polo meu nu ați făcut poză"