Cum sa obtii un loc de munca daca ai peste 40 de ani

Joi, 10 Decembrie 2015, ora 10:00
6285 citiri
Cum sa obtii un loc de munca daca ai peste 40 de ani
Foto: Facebook / Infomunca.ro

Este trist, dar adevarat: discriminarea de varsta este la orizont pentru persoanele care depasesc varsta de patruzeci de ani. Multi definesc un "angajat in varsta" ca pe cineva care are peste 45 de ani sau mai mult.

Angajatii in varsta sunt perceputi ca fiind mult mai putin flexibili decat cei tineri si multi angajatori cred ca nu au prea multe competente tehnologice, conform rapoartelor.

Acestia sunt, de asemenea, vazuti ca scumpi in privinta costurilor salariale de ingrijire a sanatatii.

Solicitantii de locuri de munca de patruzeci de ani, cincizeci de ani si peste trebuie de multe ori sa lupte impotriva acestor stereotipuri negative, incorecte si nefondate pentru a-si gasi un loc de munca potrivit.

Intr-o lume perfecta, discriminarea de varsta nu ar exista. Pana va veni acel moment insa, persoanele in varsta trebuie sa inceapa sa-si construiasca strategii de cariera care depasesc miturile daunatoare care abunda astazi.

Nu da angajatorilor posibilitatea sa creada stereotipurile false, netestate si negative despre tine. Urmeaza aceste patru sfaturi:

1. Elimina mitul tehnofob

Arata-i potentialului angajator ca esti la curent cu ce se intampla in domeniul tehnologiei. Cum?

Ei bine, ai putea incepe cu un blog. Vei avea nevoie sa inveti mai multe instrumente si sa stii sa folosesti social media pentru a face acest lucru cu succes, insa va avea un impact pozitiv imens asupra angajatorului. Vei primi puncte bonus daca blog-ul este actualizat cu un continut relevant pentru profesia ta.

Sau ai putea utiliza o aplicatie mobila relevanta de imbunatatire a stilului de viata - precum o aplicatie de fitness - pentru a arata angajatorilor ca stii sa utilizezi tehnologia moderna si ca te-ai adaptat acestei epoci.

2. Arata ca nu esti blocat in ale tale

Persoanele in varsta sunt adesea vazute pe nedrept ca fiind blocate in obiceiurile lor, ca nu au niciun interes sa afle lucruri noi.

Poti contracara acest mit demonstrandu-i potentialului angajator ca esti deschis la schimbarile si evolutiile din jurul tau. Foloseste noile medii de comunicare, calatoreste frecvent si fii creativ cand intampini provocari la locul de munca.

Toate aceste lucruri vor arata angajatorilor ca poti tine pasul cu schimbarile si nu te temi sa pasesti in afara zonei de confort.

3. Deprinde obiceiuri sanatoase

Iti place sau nu, persoanele in varsta sunt vazute ca avand riscuri de sanatate mai mari decat angajatii mai tineri, si multi angajatori simt ca vor trebuie sa suporte costuri ridicate pentru acestea.

Nu trebuie sa incepi acum un ultramaraton sau sa mergi la parasutism la sfarsit de saptamana, dar ar trebui sa integrezi miscarea in activitatile tale.

Alearga pentru a te distra, mergi la yoga sau mergi la sala de gimnastica. Facand aceste lucruri vei arata angajatorilor ca esti atent la sanatatea ta si ca duci o viata echilibrata.

4. Dovedeste ca experienta ta poate face diferenta

Un avantaj fata de angajatii mai tineri este experienta, dar asta nu e de ajuns. Trebuie sa demonstrezi ca experienta te ajuta sa identifici situatiile dificile cu care angajatorul s-ar putea confrunta si te face mai in masura sa te ocupi de acestea.

La interviu, da exemple din cariera ta pentru a arata ca ai invatat lectii valoroase si ai dobandit noi competente. Apoi, explica modul in care aceste lectii si abilitati pot fi utilizate direct la jobul pentru care ai aplicat.

Discriminarea de varsta este gresita din punct de vedere moral si chiar ilegala in cele mai multe cazuri. Totusi, asta nu inseamna ca unii angajatori nu vor avea ganduri discriminatorii sau nu vor avea un comportament discriminatoriu. De fapt, multi angajatori chiar nu isi dau seama atunci cand fac asta.

Nu trebuie sa lasi stereotipurile lor sa te doboare. Dovedeste ca si angajatii de peste 40 sunt la fel de buni la afaceri precum sunt cei tineri.

Matei Ioan, Infomunca.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#angajare varsta, #angajare 40 ani , #Angajatori