Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Oamenii de afaceri nemti ne invata cum sa facem fata crizei: "Kurzarbeit", pentru a evita concedierile

Oamenii de afaceri nemti ne invata cum sa facem fata crizei: "Kurzarbeit", pentru a evita concedierile


Camera de Comert si Industrie Romano-Germana a venit cu o propunere, menita sa ne ajute intregul mediu de business sa treaca peste criza provocata de coronavirus.

Propunerea vorbeste despre un model care a dat roade in Germania, acela in care angajatorii lupta pentru angajatii lor pentru ca, odata ce criza va trece, va urma o alta criza, aceea de a gasi personal calificat si echipe functionale.

Mai exact, comunitatea germana de business din Romania, cel mai important partener economic al Romaniei, care a creat peste 270.000 de locuri de munca in tara noastra, propune o solutie care in Germania a dat roade si in trecut, fiind un factor important in depasirea crizei: protejati-va forta de munca ce cu greu a fost pregatita si sustineti unitatea in actiune intre mediul de afaceri si autoritati!

Reprezentantii economiei germane considera ca este necesara adoptarea urgenta a unor masuri guvernamentale fiscale si economice pentru companiile din Romania.

O solutie de depasire a actualei crize poate fi considerat modelul pe care il aplica si economia Germaniei: "Kurzarbeit", adica "munca redusa", pentru a evita concedierile.

Angajatii lucreaza pe o anumita perioada de timp mai putin sau chiar deloc.

Angajatorul, impreuna cu angajatul, decide procentul cu care scade timpul de lucru, iar angajatul primeste proportional salariul care ar trebui scutit de taxe si statul preia partial diferenta pana la salariul intreg.

Este vorba de un parteneriat intre angajat, angajator si stat.

"Suntem in criza, dar aceasta va trece si cel mai important lucru este ca acum sa ne gandim la ce va urma. Angajatii sunt cel mai important atu al economiei romanesti si ei trebuie sa ramana motivati si sustinuti de angajatori si Guvern", a declarat Sebastian Metz, director general AHK.

"Companiile germane prezente in Romania si Camera de Comert si Industrie Romano-Germana doresc sa fie parteneri ai companiilor romanesti si ai Guvernului Romaniei pentru ca impreuna sa gaseasca cele mai bune solutii de a traversa cu bine aceasta perioada sensibila, pentru a se putea bucura apoi din nou de succes", a declarat Dragos Anastasiu, Presedintele AHK.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3756 ori