Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANIS: Romania va avea nevoie de dublarea numarului de specialisti IT pana in anul 2020

ANIS: Romania va avea nevoie de dublarea numarului de specialisti IT pana in anul 2020


Romania are un numar de 120.000 de specialisti in domeniul IT si necesarul de angajati al companiilor de software si al departamentelor IT ale firmelor din alte domenii de activitate va creste la 300.000 la nivelul anului 2020, potrivit estimarilor asociatiei patronale de profil (ANIS).

"Cu o piata actuala de 120.000 de specialisti si sectorul tehnologiei informatiei (IT) in plina crestere, Romania trebuie sa aiba in vedere dezvoltarea acerba a acestui domeniu si sa sustina in urmatorii cinci ani dezvoltarea profesionala a inca 180.000 de specialisti IT care sa se poata angaja atat in companiile de software, cat si in departamentele IT ale firmelor din alte domenii de activitate", se arata intr-un comunicat al ANIS remis Mediafax.

In acest sens, ANIS si Facultatea de Automatica si Calculatoare din Universitatea Politehnica din Bucuresti cauta solutii pentru obtinerea rezultatelor scontate.

"Daca ne raportam la nevoia de specialisti in piata, rezulta ca avem nevoie de o crestere a numarului de locuri de scolarizare la nivel national cu cel putin 50%. Nevoia de specialisti trebuie insa calibrata in functie de gradele de specializare. Spre exemplu, absolventii de licenta si masterat din facultatile cu profil informatic vor fi cel mai probabil recrutati de companiile de software si departamentele IT din companiile mari care ofera pozitii specializate. Cererea suplimentara, care include pozitii cu specializare medie, poate fi acoperita inclusiv prin reconversie profesionala si atragerea in domeniul IT a absolventilor din alte facultati prin cursuri accelerate cu certificare internationala", a afirmat presedintele ANIS, Andrei Pitis.

Universitatile indeamna mediul privat sa creeze un fond prin care sa sustina tineri valorosi cu posibilitati financiare reduse si care, desi sunt admisi la facultate, refuza sa intre pe locurile cu taxa din acest motiv.

"Referindu-ne la Facultatea de Automatica si Calculatoare din UPB, vorbim de tineri cu medie de admitere la facultate de peste 9,5. Sunt talente care nu trebuie irosite. Ne-am dori ca firmele sa se solidarizeze si sa ne ajute sa crestem impreuna acesti tineri, bineinteles in beneficiul industriei de software in cele din urma", a spus decanul Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, Adina Magda Florea.

Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii IT (ANIS) reprezinta interesele companiilor IT romanesti si sprijina dezvoltarea industriei romanesti de software si servicii IT si cresterea atat a companiilor implicate in proiecte de externalizare, cat si a celor care genereaza proprietate intelectuala, prin crearea de produse software.

Asociatia a fost infiintata in 1998 si numara in prezent aproximativ 100 de membri, care includ companii cu capital romanesc sau strain, mici sau multinationale, cu sedii in toate marile centre IT din tara, ceea ce asigura asociatiei reprezentativitate la nivel national.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1162 ori