Zoom pe business. Magazinul F64 - de la 5 metri patrati si 2 angajati, la afaceri de 18 milioane de euro

Joi, 13 Iunie 2013, ora 07:00
3485 citiri
Zoom pe business. Magazinul F64 - de la 5 metri patrati si 2 angajati, la afaceri de 18 milioane de euro
Inaugurarea magazinului F64 de langa Unirea

Cu o denumire care aminteste de avioanele de vanatoare, magazinul F64, cel mai mare concept store de aparatura foto din Romania, este o poveste de succes inceputa la sfarsitul anilor '90, ca o consignatie minuscula, cu doar doi angajati.

Pusa pe picioare de Dana Becheru si Marian Alecsiu , afacerea F24 ocupa, astazi, prima pozitie in topul magazinelor de profil din Romania.

Dana Becheru a fost invitata la evenimentul Meet the Wooman. Sursa foto: Meet the Wooman

Dana Becheru recunoaste ca au fost si momente dificile, aspecte sensibile care i-au provocat imaginatia si resursele, dar este fericita ca businessul creste si ca are in continuare profit.

Nu stie exact cdifrele legate de business, cu exceptia faptului ca au avut o cifra de afaceri de 18 milioane de euro anul trecut, pentru ca "mai important este sa ii oferi clientului ce isi doreste".

Dincolo de cliseul aparent al acestei declaratii, care poate fi considerat manifestul oricarui comerciant, F64 dovedeste cu cifre ca a "prins aripi" si ca s-a impus ca lider pe piata. In 2011 au avut o cifra de afaceri de circa 14,5 milioane de euro si un profit net de aproximativ un milion de euro, conform Ministerului de Finante, iar anul trecut au crescut la 18 milioane de euro, asa cum spune Dana Becheru.

Vedere de ansamblu a showroom-ului. Sursa foto: F64

Cum a inceput

In 2001, cei doi antreprenori au inchiriat o suprafata de cinci metri patrati in magazinul Unirea.

Dupa zece ani, in 2011, magazinul specializat in aparatura foto, echipamente si accesorii, a inchiriat 1.300 de metri patrati in apropiere de centrul comercial Unirea, si a devenit cel mai mare showroom foto din Sud-Estul Europei, unde sunt expuse mai mult de 9.000 de produse si accesorii, selectate cu o investitie de aproximativ un milion de euro.

Cafenea cu mese high-tech

Cafeneaua F64. Sursa foto: F64

Cei doi oameni de afaceri au gandit magazinul ca un concept store pentru pasionatii de foto-video, au crescut treptat investitiile si au fixat in obiectiv fidelizarea clientilor, dar si a angajatilor, pentru ca, asa cum marturiseste Dana Becheru, "este foarte greu sa ajungi liderul pietei daca nu te bazezi pe oameni de incredere si loiali".

Cea mai recenta investitie a fost de 100.000 de euro in cafenea "cu mese hi-tech", amenajata in interiorul showroom-ului. In fiecare zi, intre 200 si 300 de clienti viziteaza magazinul, aproape jumatate dintre ei cumparand cel putin un produs, spuneau reprezentantii F64, la data inaugurarii cafenelei. In curand, clientii vor putea plasa comenzi direct de pe tabletele uriase, din incinta cafenelei.

"Suntem foarte multumiti de vanzarile de produse high-end, precum DSLR-uri, insa, recunosc, nu am reusit pana acum sa atragem clienti entry-level, pentru camere foto mai ieftine, traditionale. Sa spunem ca, in prezent, targetam in special segmentul high-end de clienti care deja sunt familiarizati cu camerele foto performante", preciza Marian Alecsiu, director general si cofondator al business-ului, alaturi de Dana Becheru.

Asigurarea aparatelor foto, o premiera in Romania

Detaliu cu aparate foto din showroom. Sursa foto: F64

F64 s-a mai aventurat intr-o "misiune imposibila", si anume asigurarea aparatelor foto. "Suntem singurii din tara cu "boolet proof" (asigurare n.red) si asiguram aparatura foto. Nu inteleg de ce nimeni nu vrea sa asigure obiectivul, pentru ca este singurul care nu se strica", glumeste Dana Becheru.

Asigurarea acopera furtul (inclusiv talharia) si avariile produse din cauza lichidelor sau obiectelor care pot patrunde in mecanismul aparatului.

"Beneficiati de o perioada de trei ani de garantie in care veti fi lipsiti de griji. Polita acopera accidentele care se petrec in intreaga Europa, astfel incat sunteti asigurati si in cazul in care se intampla sa aveti o dauna acoperita de aceasta polita, in timpul unei vacante", arata reprezentantii F64 pe pagina oficiala.

Piata aparatelor foto, potential de crestere in Romania

Piata aparatelor foto profesionale cu obiectiv interschimbabil (Digital Single Lens Reflex - DSLR) va creste anul acesta cu 10 % fata de anul trecut, estimeaza specialistii. Piata aparatelor foto a valorat 9 milioane de euro in primele trei luni din 2011, si a inregistrat o crestere de 28,6% a vanzarilor de camere digitale, atat pe segmentul aparatelor compacte, cat si pe cel al aparatelor DSLR, mentioneaza un studiu GfK.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#magazin f64, #aparatura foto f64, #dslr f64, #Dana Becheru F64 , #Angajati