Studiu: Micii intreprinzatori au pastrat salariile si angajatii, in ciuda crizei declansate de Covid-19

Joi, 16 Aprilie 2020, ora 18:03
2501 citiri
Studiu: Micii intreprinzatori au pastrat salariile si angajatii, in ciuda crizei declansate de Covid-19
Foto: Pixabay

Majoritatea intreprinderilor mici si microintreprinderilor au pastrat angajatii si salariile, in ciuda faptului ca se confrunta cu probleme financiare grave ca urmare a crizei declansate de noul coronavirus. Este concluzia dupa analiza datelor partiale ale unui studiu la care au participat, pana in prezent, aproape 1000 de IMM-uri. Cercetarea este inca in derulare si este realizata de Ingenius Hub, in cadrul retelei Ingenius NET, prin campania "Construim Impreuna #ViataDupaCOVID".

Concluziile studiului mai arata ca, desi au dificultati financiare si nu au rezerve pentru a se sustine mai mult de una-doua luni, microintreprinderile si intreprinderile mici au avut, in general, pe langa tendinta de a mentine toate locurile de munca si pe acelea de a trece la digitalizare si de a se adapta pentru a mentine un grad ridicat de functionare. Este insa cert ca majoritatea companiilor cu pana in 50 de salariati, desi usor adaptabile, nu au capacitatea sa reziste fara sprijin imediat.

"Intr-o criza de asemenea proportii, suntem inclinati sa ne concentram pe salvarea celor mari, pentru ca ei contribuie cel mai mult la ecosistem si prabusirea lor are efect in cascada. Cel mai adesea suntem tentati sa nu acordam atentie firmelor mici, insa rezultatele partiale ale cercetarii noastre arata ca acestea pot fi un factor de stabilitate, iar nevoile lor nu sunt foarte mari. Cu masuri relativ simple si cu costuri suportabile, companiile mici pot fi cel mai usor re-echilibrate, iar stabilizarea acestora are impact imediat si genereaza momentum pentru a lua apoi masuri specifice in beneficiul companiilor mari", a concluzionat Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub.

Din cele cca 550.000 de companii care functioneaza in Romania, peste 400.000 sunt microintreprinderi si intreprinderi mici. Totodata, IMM-urile raspund pentru jumatate din economie si aproximativ 2,5 milioane de salariati, cu o cifra de afaceri de aproape 1 mld. de euro pe zi.

La un calcul ipotetic, daca Guvernul ar acorda subventii de cate 10.000 euro tuturor companiilor micro si mici, care pastreaza integral locurile de munca, cu 2% din PIB am salva aproape jumatate din economie si jumatate din locurile de munca.

"O solutie partiala ar fi lansarea unor apeluri simple din sumele ramase din alocarea pe programul 2014-2020, din fonduri structurale aferente POC si POCU, care sa propuna masuri de digitalizare sau dezvoltare pentru microintreprinderi si intreprinderi mici si care, pentru o buna parte dintre acestea, ar insemna sprijinul necesar pentru redresare", mai spune Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub.

Campania "Construim Impreuna #ViataDupaCOVID19", initiata de Ingenius HUB prin intermediul retelei Ingenius NET, este un demers rezultat ca urmare a nelinistii inregistrate in toate zonele relevante pentru mediul de business: companii, organizatii non-profit, institutii publice sau de cercetare. Obiectivul sau este realizarea unei evaluari realiste si corecte a situatiei, in baza careia sa putem construi un apel unitar catre autoritatile indreptatite sa aplice un set inchegat de solutii adaptate la nevoile si asteptarile reale ale mediului de afaceri.

Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#studiu mici intreprinderi pastrat angajati , #Angajati