Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sidex Galati apartine acum liderului absolut de pe piata otelului

Sidex Galati apartine acum liderului absolut de pe piata otelului
Dupa cinci luni de dispute, grupul siderurgic european Arcelor a acceptat duminica seara sa fuzioneze cu rivalul Mittal Steel, pentru a da nastere liderului absolut de pe piata otelului, informeaza agentiile internationale de presa.Noul grup, botezat "Arcelor-Mittal", va avea sediul la Luxemburg si va fi de departe cel mai mare producator mondial de otel, 116 milioane tone pe an, de trei ori mai mult decat oricare dintre urmaritorii sai.
De asemenea, "Arcelor-Mittal" va numara, inainte de restructurare, 320.000 de salariati si va realiza o cifra anuala de afaceri de 60 miliarde euro. Arcelor are 96.000 de angajati, in peste 60 de tari, dintre care 27.000 numai in Franta. Mittal are 225.000 angajati, la 22 facilitati de productie, din 14 tari.

Consiliul de administratie al grupului Arcelor reunit duminica timp de noua ore a aprobat in cursul serii o noua oferta depusa de Mittal Steel. Grupul condus de magnatul Lakshmi Mittal, locul cinci in topul celor mai bogati oameni din lume, a propus echipei de conducere de la Arcelor un pret de 40,37 euro pe actiune, cu sapte procente mai mult comparativ cu oferta precedenta (37,74 euro pe actiune).

Daca oferta precedenta valoriza Arcelor la 25,80 miliarde euro, noua oferta imbunatatita evalueaza Arcelor la 27 miliarde euro. in plus, partea reprezentata de numerar in noua oferta a crescut de la 7,6 la 8,5 miliarde euro.

Potrivit unei surse din apropierea acestui dosar, Mittal a acceptat sa controleze doar 43 la suta din noul grup, botezat Arcelor-Mittal, si nu va avea dreptul de a depasi pragul de 45 la suta din capital. in plus, Mittal s-a declarat de acord sa cedeze o serie de active considerate de Arcelor drept sub-productive, in special din randul otelariilor americane controlate de Mittal.

Bloombiz
Arcelor va plati, catre compania rusa Severstal, controlata de magnatul rus Alexei Mordasov, o penalizare de 130 milioane de euro, pentru intreruperea negocierilor privind fuziunea cu acest grup. Severstal, care a imbunatatit oferta de fuziune saptamana trecuta, ia in calcul initierea unei actiuni in Justitie impotriva grupului european, se arata intr-un comunicat al companiei ruse. Arcelor a anuntat, in luna mai, ca va fuziona cu Severstal, actiunea avand drept obiectiv protejarea fata de oferta ostila lansata de catre Mittal, dar nemultumirea actionarilor grupului european fata de termenii tranzactiei a determinat initierea discutiilor cu compania indiana. Ziua

In lumea gigantilor pietei, doua cuvinte sint intotdeauna la moda: fuziuni si achizitii. Fie ca se fac pentru ca piata locala nu mai ajunge, fie pentru un parteneriat care sa creasca valoarea companiei, concentrarile si cumpararile de companii au ajuns sa fie o constanta in orice afacere, in orice tara. Din fericire, nici Romania nu face exceptie. Liderii mondiali in diverse industrii au ajuns sa fie prezenti pe piata romaneasca, achizitionind businessuri (sau, dupa caz, gauri negre) locale, pe care le-au integrat, sau ridicindu-si afacerea de la zero. Romania intra pe harta operatiunilor celui mai mare grup siderurgic din lume: Mittal Steel detine, la noi, un combinat siderurgic si doi producatori de tevi - Sidex Galati si, respectiv, Petrotub Roman si Tepro Iasi. La aceastea se mai adauga si operatorul portuar Romportmet Galati. Mittal are peste 20.000 de angajati in Romania si afaceri de peste doua miliarde de euro. Cotidianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 949 ori