Seitan: Plata CAS sa fie facuta exclusiv de angajatul pe drepturi de autor

Marti, 19 Ianuarie 2010, ora 15:42
1539 citiri
Seitan: Plata CAS sa fie facuta exclusiv de angajatul pe drepturi de autor

Ministrul Muncii Mihai Seitan a propus, marti, ca plata CAS in cazul celor care au doar contracte pe drepturi de autor si conventii civile sa fie facuta exclusiv de catre angajati, acestia putand opta intre plata a 30,8% din salariul minim pe economie si 30,8% din media a cinci salarii medii brute.

Propunerea a fost facuta in cadrul unei intalniri cu reprezentantii Clubului Roman de Presa, Patronatului Presei Romedia, Asociatiei Jurnalistilor din Romania si Mediasind.

Presedintele Clubului Roman de Presa (CRP), Indira Crasnea, a declarat ca invitatia ministrului Muncii de a discuta cu reprezentantii mass-media "este o idee buna de dialog", atata timp cat acesta nu se transforma intr-un "dialog al surzilor".

Crasnea a precizat ca ministrul Muncii a facut o contra-propunere cu titlu personal, referitoare la nivelul la care se poate plati contributia de asigurari sociale pe perioada de aliniere, care se refera la faptul ca CAS ar trebui sa fie platit exclusiv de catre angajat, in cazul in care acesta are doar contract pe drepturi de autor.

Ministrul ar mai fi propus un plafon minim si maxim privind nivelul contributiei, respectiv 30,8% din salariul minim pe economie sau 30,8% din cinci salarii medii brute pe economie.

"Exista optiunea de a alege nivelul de contributie", a declarat Crasnea, precizand ca CRP a luat nota de propunere, aceasta urmand sa fie discutata cu toti membrii Clubului. Crasnea a mai spus ca CRP respinge ideea de a pune in aplicare plata CAS pentru drepturi de autor de la 1 ianuarie 2011, acesta masura nefiind oportuna intrucat anul 2010 va fi "foarte greu pentru mass-media din punct de vedere financiar".

Ea a subliniat ca, in acest moment, CRP este pentru mentinerea regimului actual al drepturilor de autor, fara taxare suplimentara, din cauza starii "fragile" a mass-media si a veniturilor scazute ale jurnalistilor.

Teodor Vasiliu, presedintele Romedia, considera ca o astfel de masura ar reprezenta "un mare ajutor pentru anumiti moguli de presa".

El a mai spus ca i-a reprosat ministului Mihai Seitan ca nu s-a documentat suficient si a explicat ca o astfel de masura reprezinta "un abuz", intrucat toti angajatii risca sa fie trecuti pe contracte de colaborare si nu se vor mai supune nici Codului Muncii, nici Contractelor Colective de Munca la nivel de ramura.

"Cred ca, de fapt, domnul ministru se gandeste la pensiile celor de astazi, care nu pot fi platite, nu la pensiile celor care sunt activi. Este un abuz", a subliniat acesta.

Cristi Godinac, presedintele Mediasind, a spus ca punerea in aplicare a propunerii ar reprezenta o "discriminare", organizatia pe care o conduce fiind pregatita sa declanseze actiuni de protest si sa ceara sprijinul Federatie Internationale a Jurnalistilor daca Ministerul Muncii nu va tine cont de revendicarile sindicalistilor.

Godinac a mai subliniat faptul ca jurnalistii ar deveni vulnerabili.

Consilierul ministrului Muncii, Loredana Manolache, a precizat ca masura privind introducerea CAS face parte din proiectul de Lege a pensiilor, care este mult mai larg si mai complex si nu priveste doar ziaristii.

"Povestea cu CAS este o parte foarte mica. Principiul de la care s-a pornit este ca fiecare cetatean are dreptul la pensie", a precizat Manolache.

Ea a mai spus ca singura noutate din propunerea ministrului Mihai Seitan se refera la faptul ca plata CAS in cazul persoanelor care lucreaza exclusiv pe drepturi de autor nu va mai fi optionala, cum este in prezent, ci va deveni obligatorie, procentul de impozitare ramanand neschimbat.

Manolache a precizat ca proiectul de Lege a pensiilor urmeaza sa fie trimis la Guvern in cel mult doua saptamani.

Potrivit reprezentantilor organizatiilor profesionale, sindicatelor si patronatelor din domeniu, numarul persoanelor care beneficiaza, in prezent, de contracte de colaborare sau conventii civile este de circa 550.000, conform Ministerului Muncii, din care 80.000 sunt contracte pe drepturi de autor.

Ridicarea exceptiei de la plata contributiei de asigurari sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare si revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS sunt incluse intr-un document redactat de Ministerul Muncii.

Documentul, semnat de ministrul Muncii, releva ca in urma intalnirilor avute cu reprezentantii confederatiilor sindicale si patronale, Fondului Monetar International, Bancii Mondiale, Comisiei Europene, organizatiilor de pensionari si Consiliului Legislativ, precum si in urma dezbaterii publice a proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice au fost semnalate si inregistrate modificari la proiectul de lege.

"Astfel, din dorinta imbunatatirii continutului proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice (forma inaintata Parlamentului in vederea asumarii de Guvern), acestuia i-au fost aduse amendamente, dintre care cele mai importante sunt: sumele provenite din drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare nu vor mai fi exceptate la plata contributiei de asigurari sociale; descurajarea pensionarilor de invaliditate abuzive si reintegrarea profesionala a celor apti de munca; integrarea in sistemul unitar de pensii publice a unor noi categorii de beneficiari, precum avocatii, personalul clerical si cel asimilat ce functioneaza in cadrul cultelor recunoscute prin lege, in baza principiului obligativitatii", se arata in documentul guvernamental obtinut de MEDIAFAX. 

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#seitan, # cas, # angajat, # drepturi autor, # plata , #Angajati