Sase sfaturi pentru un antreprenor care cauta primii angajati

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 08:40
2173 citiri
Sase sfaturi pentru un antreprenor care cauta primii angajati
Sursa foto: HireMeLive

Antreprenorul este, la inceputul afacerii, omul bun-la-toate, iar intre timp trebuie sa completeze si echipa cu "adepti" devotati si specialisti bine calificati.

Aceasta este, de fapt, evolutia normala a unei afaceri antreprenoriale. Revenind la prima etapa, noul antreprenor are nevoie de oameni prin care afacerea sa se extinda, apreciaza Jeffrey Hayzlett .

Ce trebuie sa faca antreprenorul inainte de primele angajari:

1. Consulta oamenii de afaceri pe care ii respecta cel mai mult. Afla de la ei cum au reusit sa gaseasca angajatii de top. S-ar putea sa fi folosit serviciile unei firme de recrutare, o anumita retea de social media sau recomandari venite din partea unor cunoscuti.

De asemenea, trebuie luate in calcul si firmele partenere care au angajati performanti. Intreba managerii acestora cum i-au gasit.

2. Verifica potentialii angajati prin retelele de social media. Retelele de social media pot oferi informatii importante despre canditatii la posturile oferite de antreprenor.

3. Stabileste cu claritate ceea ce cauti. Stabileste caracteristicile si detaliile posturilor oferite. Identifica diferentele dintre ceea ce crezi ca vrei si ceea ce ai intr-adevar nevoie. Acestea nu sunt, intotdeauna, sinonime. Ca angajator, pune necesarul in fata a ceea ce-ti place.

4. Este in regula sa spui "nu". Spune nu cand iti dai seama ca nu ai gasit candidatul de care ai nevoie. Nu te multumi cu cineva despre care "simti" ca in urmatoarele luni va pleca. Nu e bine pentru tine, pentru companie si nici pentru candidat.

5. Pregateste interviul. Angajatorul trebuie sa fie la fel de bine pregatit ca si intervievatul. Pregateste intrebarile care iti vor creiona portretul candidatului. Nu pune intrebari plictisitoare, banale. Pune intrebari relevante.

O intrebare utilizata mereu in interviuri de Jeffrey Hayzlett este "De ce sa nu te angajez?". "Sunt uimit de cate persoane raspund la aceasta intrebare! De multe ori, vorbesc despre faptul ca intarzie si nu termina lucrarile la timp". Candidatii ar trebui sa fie suficienti de creativi pentru a oferi raspunsuri mai bune. Raspunsurile oferite la aceasta intrebare este, de fapt, o selectie rapida a candidatilor.

6. Invita cei mai buni candidati la restaurant. Antreprenorul trebuie sa stie cum se comporta potentialii angajati si in societate. Este o diferenta mare intre o tinuta de afaceri si o tinuta "casual".

Cand se cauta un candidat pentru vanzari, o iesire la restaurant este obligatorie. Informatii importante sunt oferite de ce va comanda - ce este mai scump in meniu, cel mai la moda cocktail. Si daca va comanda prea multe cocktailuri - alte informatii importante.

Iar altele sunt oferite de modul cum potentialul angajat trateaza chelnerii. De multe ori, socializarea dezvaluie adevarata personalitate a oamenilor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#antreprenor angajare, #startup angajati , #Angajati