Romania are al treilea cel mai mic salariu minim din UE. Cum stam in topul impozitelor?

Joi, 17 Mai 2018, ora 15:20
5892 citiri
Romania are al treilea cel mai mic salariu minim din UE. Cum stam in topul impozitelor?
Foto: CC0 Creative Commons

Romania este cea de-a treia tara din Uniunea Europeana in topul celor mai mici salarii minime, fiind surclasata de Bulgaria si Lituania, potrivit unei analize realizate de compania de consultanta KPMG.

Astfel, dintre cele 20 de state membre ale Uniunii Europene (UE), Spatiului Economic European (SEE) si Elvetiei care au un salariu minim stabilit la nivel national, cel mai mic salariu minim brut pe economie il are Bulgaria (261 euro), urmata de Lituania (400 euro) si Romania (416 euro).

La polul opus, cele mai mari salarii minime brute pe economie se inregistreaza in Luxemburg (1.999 euro), Irlanda (1.834 euro) si Germania (1.818 euro).

In anul 2017, Romania avea al doilea cel mai mic salariu brut (323 euro), dupa Bulgaria. Aceasta schimbare de pozitie se datoreaza insa cresterii artificiale a salariului minim brut, ca urmare a transferului contributiilor sociale ale angajatorului in sarcina angajatului. Acest lucru este evidentiat si de faptul ca, din punctul de vedere al sumelor nete, pentru 2018, Romania are al doilea cel mai mic salariu net (243 euro), dupa vecina sa Bulgaria (202 euro).

Cota efectiva de impozitare in Romania este de 44%, a saptea cea mai mare cota de impozitare efectiva dintre cotele inregistrate in cele 20 de state membre ale UE, SEE si Elvetia care au un salariu minim stabilit la nivel national. Extremele sunt reprezentate de Irlanda, cu o cota efectiva de impozitare de 15%, si de Franta, cu o cota efectiva de 87%.

Consultantii KPMG subliniaza ca, in mod surprinzator, tarile care au un nivel scazut al salariului minim (inclusiv Romania) au cote efective de impozitare mari (peste 40%) pe cand tarile cu un nivel ridicat al salariului minim (ca Luxemburg, Irlanda sau Marea Britanie) au cote efective de impozitare sub 30%. La calculul cotelor efective de impozitare se iau in considerare cotele de impozit, dar si cotele de contributii, raportate la valoarea salariului brut.

Ce se pregătește la nivelul UE pentru mașinile electrice în 2025. România, direct vizată
Ce se pregătește la nivelul UE pentru mașinile electrice în 2025. România, direct vizată
2025 ar putea aduce prețuri mai mari la mașini, pe fondul inflaționist, dar și în urma politicilor „verzi” stabilite la nivelul Uniunii Europene, preconizează anumite instituții media...
Cele mai accesibile mașini coupe premium de pe piața second-hand
Cele mai accesibile mașini coupe premium de pe piața second-hand
Când vine vorba de mașini care combină performanța, eleganța și senzația premium, coupe-urile sunt o alegere de top. Din fericire, pentru pasionații auto, piața second-hand oferă...
#salariu minim Romania, #impozite salariu Romania , #Angajati

Curs valutar

1 EUR = 4.9708 RON

0.0024

1 USD = 4.7332 RON

-0.0006
  1. SUA lovesc interesele a 2 țări NATO: Putin le ajută să scape de mutarea dură a Americii
  2. O țară de un miliard de locuitori, prietenă cu Rusia, îi face pe plac lui Trump. Putin încasează o lovitură în plin
  3. Mutare contra lui Trump a unei mari puteri mondiale: Ce câștigă cu lovitura împotriva SUA
  4. Euro a rupt pragul psihologic de 5 lei la vânzare. Ce prețuri afișează luni băncile și casele de schimb pentru moneda unică
  5. Putin încasează o grea lovitură: O țară neutră din Europa se rupe de Rusia, după 18 ani
  6. Cu cât se vor scumpi gazele. Intrăm într-o nouă criză, cresc tendințele de dezindustrializare
  7. Surpriza anunțată de BNR. Moneda euro a căzut la cea mai mică valoare din ultimele 6 luni
  8. Mașinile electrice second-hand se vând mai rapid decât cele pe benzină și motorină. Care este motivul
  9. Lovitură din partea unor persoane: Îmbogățire colosală cu 26.000 de miliarde dolari
  10. Super-mașina de 700.000 de euro surprinsă la RAR. "Are sau nu cârlig de remorcare în banii ăștia?" / "La Polo meu nu ați făcut poză"