Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania acorda printre cele mai mari facilitati fiscale din regiune sectorului IT

Romania acorda printre cele mai mari facilitati fiscale din regiune sectorului IT


Romania este singura tara din regiune care nu impoziteaza veniturile din salarii ale angajatilor din IT, cea mai mare rata de impozitare, de 32%, fiind inregistrata in Polonia, in cazul angajatilor din IT cu venituri salariale anuale de peste 20.500 de euro, potrivit unei analize realizate de Accace, una dintre principalele companii de externalizare si consultanta de afaceri din Europa Centrala si de Est.

"Competitia in sectorul IT la nivel regional este una acerba, diferenta fiind facuta in special in functie de costul fortei de munca. Din acest motiv, statele din regiune se implica din ce in ce mai mult in acordarea de facilitati pentru companiile IT. Mentinerea facilitatilor fiscale din Romania, precum si identificarea si acordarea de noi stimulente pentru industria IT cu siguranta va asigura cresterea numarului de locuri de munca, salarii competitive, dezvoltarea in continuare a sectorului IT si atragerea investitiilor straine in economia nationala", a declarat Andreea Paun, Payroll Supervisor Accace in Romania.

Masura scutirii de impozit pe venitul din salarii, aplicabila persoanelor care presteaza activitati de dezvoltare software, a fost introdusa pentru prima data in Romania in anul 2001 si ulterior au fost stabilite clar conditiile de eligibilitate aplicabile. In anul 2013 a aparut una dintre cele mai importante modificari ale legii si anume cresterea de la 6 la 14 a numarului de specializari universitare acceptate pentru ca statul sa acorde scutirea de impozit pe venit, printre care Automatica si informatica aplicata, Ingineria sistemelor multimedia, Cibernetica economica, dar si Fizica informatica, Chimie informatica, Tehnologii si sisteme de telecomunicatii, Telecomenzi si electronica in transporturi, etc.

Astfel, analizand situatia facilitatilor acordate si in alte tari din regiune, precum Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Ucraina, se observa ca Romania este singura tara in care salariatii din IT beneficiaza de facilitati fiscale din punct de vedere al impozitului si contributiilor sociale aplicate veniturilor salariale.

Spre comparatie, in Polonia si Slovacia de exemplu, angajatii din sectorul IT nu numai ca nu primesc facilitati fiscale de la stat, dar pentru ca fac parte din categoria celor mai bine platiti angajati la nivel national, pentru venitul obtinut, li se aplica o cota de impozitare de 32% si respectiv 25%, in cazul salariatilor care depasesc venituri salariale anuale de 20.500 de euro si respectiv 32.000 de euro.

Economii de aproximativ 300 de euro/luna per angajat pentru companiile de IT

In prezent, in Romania, pentru un salariu net negociat de 1.000 euro/luna acordat de exemplu unui programator scutit de impozit, angajatorul are un cost salarial de 1.530 euro, fata de 1.822 euro cat ar fi costul total in cazul in care s-ar aplica inclusiv impozitul de 16%.

Practic, pentru un angajat din sectorul IT care e scutit de impozit, compania face o economie cu costurile salariale de 292 euro/luna, ceea ce inseamna ca, la un numar de 50 de salariati, dintre care 35 scutiti de impozit, compania ar economisi in total 10.220 euro.

"Facilitatea acordata de stat angajatilor din sectorul IT, respectiv scutirea de impozitul pe venit, are un impact pozitiv si asupra taxelor salariale datorate catre stat de companie, care beneficiaza astfel de o diminuare a valorii contributiilor sociale. De exemplu, pentru un salariu net de 1.000 euro, contributiile datorate de angajator sunt de 396 euro, fata de 332 euro cat ar plati daca salariatul ar fi scutit de impozit. In total, angajatorul va datora la bugetul statului cu 64 euro mai putin contributii sociale pentru fiecare angajat", a precizat Paun.

Astfel, facilitatile fiscale acordate in Romania au un efect pozitiv atat in stimularea si retentia angajatilor din domeniul IT, insa mai mult decat atat, prin economiile pe care le genereaza angajatorilor, sunt orientate catre atragerea mai multor investitori straini din domeniu care sa contribuie prin activitatea desfasurata la dezvoltarea economica si implicit la diminuarea ratei somajului, prin crearea de noi locuri de munca.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2360 ori
Citeste mai multe despreromania it impozite IT industrie IT