Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Presedintele CNPAS: Verificati daca angajatorii fac plata contributiilor

Presedintele CNPAS: Verificati daca angajatorii fac plata contributiilor

Aproximativ 10.000 dintre cei 90.000 de angajatori bucuresteni nu au platit contributiile pentru luna decembrie, a declarat, marti, la conferinta Mediafax Talks about Pensions, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS), Doina Parcalabu.

Presedintele CNPAS a sfatuit angajatii sa verifice lunar daca angajatorii fac plata contributiilor pentru ei. Ea a precizat ca in cazul in care un angajat descopera ca intr-o luna nu i-au fost platite contributiile obligatorii trebuie sa se adreseze in prima faza angajatorului si, ulterior, Inspectoratului Teritorial de Munca, precizeaza Mediafax.


Doina Parcalabu a aratat ca angajatii pot sa verifice daca plata contributiilor lor este la zi la Casa de Pensii de care apartin.


Parcalabu a sustinut ca firmele care nu-si indeplinesc obligatiile legale pot fi amendate, insa a subliniat ca este interesul angajatului sa fie atent la acest aspect pentru ca, altfel, atunci cand va ajunge la varsta de pensionare va constata ca nu are o pensie suficient de mare raportata la veniturile pe care le-a angajat.


Presedintele CNPAS a mai precizat ca angajatii romani vor primi de la casele de pensii certificate de stagii privind contributiile din ultimii trei ani.


Ea a explicat ca astfel de certificate nu au mai fost trimise din 2006, acele documente facand referire la contributiile platite in 2005.


De asemenea, Doina Parcalabu a aratat ca persoanele care constata la primirea certificatului de stagiu ca figureaza cu alte venituri decat cele incasate trebuie sa se adreseze angajatorului pentru a vedea ce s-a intamplat.


"Constatam dupa 10 ani de functionare a legii pensiilor ca oamenii nu cunosc detalii despre sistemul de asigurari sociale", a declarat Doina Parcalabu.


Aceasta a precizat ca, odata cu aplicarea legii unitare de pensii, se doreste si o informare a viitorilor beneficiari ai sistemului public de pensii astfel incat persoanele care au acum sub 35-45 de ani sa-si cunoasca mult mai bine drepturile pe care le au decat actualii pensionari.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1564 ori
Citeste mai multe desprecontributii cnpas plata angajati