Munca de acasa: avantaje si dezavantaje pentru angajati

Joi, 10 Decembrie 2020, ora 18:21
1054 citiri
Munca de acasa: avantaje si dezavantaje pentru angajati
Sursa foto: VGstockstudio/ Shutterstock

Munca de acasa ofera o serie de noi posibilitati angajatorilor de a-si structura businessurile si de a-si proteja personalul.

Pentru a limita raspandirea virusului SARS-CoV-2, Ministerul Muncii a recomandat telemunca pentru toate companiile la care acest lucru este posibil. In Romania, munca de acasa este o practica foarte comuna, care a fost reglementata prin Legea nr. 81/2018.

Pentru multi angajati, aceasta schimbare a fost benefica, insa pentru altii a fost un calvar. Iata cateva dintre avantajele si dezavantajele telemuncii:

Avantajele muncii de acasa

Un prim avantaj este flexibilitatea. Pentru ca nu mai sunt constransi sa vina la birou, angajatii pot accepta un program mai flexibil, ceea ce este benefic in special in cazul companiilor care lucreaza cu clienti de pe alte fusuri orare.

Avand in vedere ca pot sta acasa si astfel pot avea grija de copii si de familie, multi angajati pot ramane mai mult timp in echipa. Deoarece au posibilitatea sa imbine viata profesionala cu cea personala si astfel sa petreaca mai mult timp alaturi de cei dragi, salariatii pot capata mai multa incredere in angajator, ceea ce poate duce la formarea unei echipe loiale.

Totodata, telemunca ii poate ajuta pe angajati sa economiseasca timp si bani. Nu vor mai pierde minute in sir in trafic pentru a se deplasa spre si dinspre locul de munca si vor putea face economii prin eliminarea costurilor de transport.

Munca de acasa poate insemna si o crestere a productivitatii. Un mediu de lucru mai linistit, fara intreruperi venite din partea altor colegi, ii poate ajuta pe angajati sa se concentreze mai bine la sarcinile zilnice si sa termine mai repede treaba ce le-a fost atribuita.

Nu in ultimul rand, sanatatea mintala a angajatilor poate fi influentata pozitiv. Telemunca elimina stresul de a intarzia la birou din cauza traficului. In plus, angajatii pot dormi mai bine sau pot petrece mai multe ore alaturi de familie, deoarece nu mai pierd timp pe drum. Cel mai adesea, personalul se simte mai fericit si mai energic lucrand de acasa, drept urmare posibilitatea ca sistemul lor imunitar sa fie afectat de burnout este mai mica. Totodata, faptul ca lucreaza intr-un mediu sigur, in care interactioneaza cu putine persoane, scade riscul contractarii unor virusuri care sa le afecteze sanatatea.

Dezavantajele muncii de acasa

Munca de acasa nu se potriveste tuturor. Se intampla ca unii oameni sa prefere rutina si structura pe care munca la birou le-o ofera. Pentru multi angajati, interactiunea fizica pe care o au cu colegii si indrumarea fata in fata din partea superiorilor ii ajuta sa isi indeplineasca mai usor sarcinile de serviciu si sa-si atinga obiectivele.

Totodata, pe unii oameni telemunca ii afecteaza negativ, pentru ca nu au parte de linistea necesara pentru a-si indeplini atributiile de serviciu. De regula, angajatii care au copii mici sunt frecvent intrerupti in timpul unei zile de munca. In plus, exista si personal care nu are posibilitatea de a-si crea un spatiu de lucru dedicat muncii de acasa, iar acest lucru poate avea un impact negativ asupra performantelor profesionale.

Din cauza izolarii, multi angajati pot avea stari de anxietate sau pot suferi de depresie. Mai mult decat atat, sunt persoane care nu reusesc sa comunice eficient cu colegii sau cu clienti. De aceea, ar fi bine ca angajatorii sa gaseasca o metoda eficienta de a mentine legatura dintre salariati si, totodata, de a le acorda sprijinul necesar pentru a se obisnui cu aceasta noua realitate.

Munca de acasa poate fi benefica pentru unele persoane, in special pentru cele care isi pot ordona activitatile si pot respecta un program. In schimb, pentru unii angajati, telemunca nu este o solutie eficienta.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#telemunca, #munca de acasa, #work from home , #Angajati