Mii de angajati din sistemul de protectie sociala, amenintati de concedieri

Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 09:43
1885 citiri
Mii de angajati din sistemul de protectie sociala, amenintati de concedieri

Aproximativ 3.000 de angajati din sistemul de protectie sociala isi vor pierde locurile de munca in 2010 in urma adoptarii in Guvern a standardelor de cost pentru serviciile sociale - reprezentand sumele considerate optime pentru functionarea institutiilor din domeniu, a anuntat ministru Muncii, citat de NewsIn.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a anuntat la finalul sedintei de miercuri a Executivului ca actul normativ adoptat de Guvern stabileste si numarul de persoane care lucreaza in domeniul protectiei drepturilor copilului, protectiei speciale a persoanelor cu handicap si a persoanelor varstnice. Astfel, din cei 32.000 de angajati din sistem, 3.000 vor fi disponibilizati.

Standardele de cost adoptate de Guvern impun totodata o reducere a cheltuielilor din sistemul de protectie sociala pentru anul 2010, in comparatie cu anul 2009, astfel: de 26% in domeniul protectiei copiilor (aproximativ 317 milioane de lei), 8% - in domeniul protectiei persoanelor cu handicap (aproximativ 36,6 milioane de lei) si 3% - in domeniul protectiei persoanelor varstnice (3,6 milioane de lei).

Astfel, pentru serviciile destinate copiilor plasati la asistenti maternali, Executivul a stabilit standarde de cost de 20.896 lei pe an pentru un copil aflat in plasament, 13.931 lei pe an /per copil daca sunt doi copii in plasament si de 11.014 lei pe an /per copil daca sunt trei copii in plasament.

Pentru serviciile destinate copiilor cu dizabilitati plasati la asistenti maternali, standardele de cost sunt de 24.452 lei anual pentru un copil, 17.486 lei pe an /per copil pentru doi sau mai multi copii.

Pentru serviciile destinate copiilor cu HIV/SIDA plasati la asistenti maternali, standardele de cost au fost stabilite la 28.467 lei anual pentru un copil, 21.501 lei pe an /per copil pentru doi sau mai multi copii.

In cazul centrelor maternale, standele de cost sunt de 31.756 lei an pentru un copil, 28.868 lei pe an /per copil pentru doi copii si de 27.904 lei pe an /per copil pentru trei copii.

In centrul de ingrijire si asistenta a adultilor cu handicap, standardul de cost va fi de 23.164 lei anual pentru fiecare beneficiar, in cel de recuperare a persoanelor cu handicap - de 24.423 lei anual, in centrul de recuperare neuropsihiatrica standardul va fi de 26.163 lei anual.

La centrele pentru protectia victimelor violentei in familie standardul de cost va fi de 13.291 lei anual, in centrele de zi - 13.088 lei pe an, iar in centrele ambulatorii de recuperare - 4.992 anual pentru fiecare beneficiar. In caminele pentru persoane varstnice standardul de cost va fi de 16.926 lei anual pentru fiecare beneficiar.

Ministrul Muncii a precizat ca suma stabilita anual pentru fiecare beneficiar reprezinta costul cazarii, hranei, medicamentelor al dotarilor si plata personalului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#angajati, #sistem, #protectie, #sociala, #locuri, #munca, #slujbe , #Angajati