Mersul la birou, pe cale de disparitie. In viitor, angajatii vor lucra de acasa

Joi, 31 Mai 2012, ora 10:02
1607 citiri
Mersul la birou, pe cale de disparitie. In viitor, angajatii vor lucra de acasa

Chiar daca pentru unii poate parea detestabila ideea de a munci de acasa, fara a mai fi nevoie sa mergi la serviciu pentru o serie vasta de activitati, care implica folosirea unui calculator legat la internet si a unui telefon, se pare ca acesta este viitorul.

In SUA cel putin, aceasta varianta pare sa castige popularitate, iar multi angajati ai diferitelor companii se duc la munca zilnic in propria sufragerie sau camera, conform unui material publicat de LiveScience.

Doi la suta dintre americani muncesc de acasa

Conform unui nou studiu, numarul angajatilor americani cu norma intreaga, care muncesc de acasa, s-a dublat in ultimii 10 ani. Deocamdata insa procentul reprezentat de lucratorii de acasa in marea masa a angajatilor americani reprezinta doar doi la suta. Insa numarul lor ar putea creste odata ce angajatorii vor intelege avantajele acestei veritabile schimbari de paradigma pe piata muncii.

"Un cumul de factori, declansati de expansiunea rapida a tehnologiilor de comunicatii sofisticate, sigure si relativ ieftine, a aprins scanteia unei revolutii tacute cu privire la locul de unde multi americani isi exercita meseria", comenteaza Amy Lui Abel, director al Departamentului de studii privind capitalul uman la The Conference Board, si coautoare a acestui raport.

"Pentru a profita in totalitate de avantajele oferite de tehnologia de comunicatii, evitand in acelasi timp potentialele capcane ale muncii nesupravegheate, angajatii si angajatorii depotriva, trebuie sa ia parte la un dialog deschis prin care sa fie stabilite obligatiile mutuale, asteptarile si responsabilitatile care revin fiecaruia in aceasta noua cultura a muncii", mai adauga ea.

Beneficiile muncii de acasa sunt mult mai mari decat evidenta comoditate a lucratorilor. Conform acestui raport, munca de acasa este mai productiva pentru ca este ferita de distragerile unui mediu de birouri. In plus, diferitele sarcini sunt incadrate mai bine in termenii limita pentru ca lucratorii isi pot administra mai bine timpul pentru a le duce la indeplinire de acasa. In plus, angajatorii nu vor mai trebui sa plateasca pentru inchirierea, intretinerea si curatenia cladirilor de birouri in care-si desfasoara activitatea.

Exista si unele aspecte negative ale acestei alegeri. Principalul ar fi lipsa sprijinului din partea colegilor sau a superiorilor in rezolvarea unor sarcini mai complexe. Tehnologia moderna de comunicatii ar putea rezolva insa, macar in parte, si aceasta problema. Un alt dezavantaj pentru angajati ar fi ca nu vor mai putea sa invoce diferite motive pentru a lipsi de la serviciu, din moment ce aceasi tehnologie le permite sa fie mereu conectati.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#munca birou, #munca acasa, #lucru de acasa , #Angajati