Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mersul la birou, pe cale de disparitie. In viitor, angajatii vor lucra de acasa

Mersul la birou, pe cale de disparitie. In viitor, angajatii vor lucra de acasa


Chiar daca pentru unii poate parea detestabila ideea de a munci de acasa, fara a mai fi nevoie sa mergi la serviciu pentru o serie vasta de activitati, care implica folosirea unui calculator legat la internet si a unui telefon, se pare ca acesta este viitorul.

In SUA cel putin, aceasta varianta pare sa castige popularitate, iar multi angajati ai diferitelor companii se duc la munca zilnic in propria sufragerie sau camera, conform unui material publicat de LiveScience.

Doi la suta dintre americani muncesc de acasa

Conform unui nou studiu, numarul angajatilor americani cu norma intreaga, care muncesc de acasa, s-a dublat in ultimii 10 ani. Deocamdata insa procentul reprezentat de lucratorii de acasa in marea masa a angajatilor americani reprezinta doar doi la suta. Insa numarul lor ar putea creste odata ce angajatorii vor intelege avantajele acestei veritabile schimbari de paradigma pe piata muncii.

"Un cumul de factori, declansati de expansiunea rapida a tehnologiilor de comunicatii sofisticate, sigure si relativ ieftine, a aprins scanteia unei revolutii tacute cu privire la locul de unde multi americani isi exercita meseria", comenteaza Amy Lui Abel, director al Departamentului de studii privind capitalul uman la The Conference Board, si coautoare a acestui raport.

"Pentru a profita in totalitate de avantajele oferite de tehnologia de comunicatii, evitand in acelasi timp potentialele capcane ale muncii nesupravegheate, angajatii si angajatorii depotriva, trebuie sa ia parte la un dialog deschis prin care sa fie stabilite obligatiile mutuale, asteptarile si responsabilitatile care revin fiecaruia in aceasta noua cultura a muncii", mai adauga ea.

Beneficiile muncii de acasa sunt mult mai mari decat evidenta comoditate a lucratorilor. Conform acestui raport, munca de acasa este mai productiva pentru ca este ferita de distragerile unui mediu de birouri. In plus, diferitele sarcini sunt incadrate mai bine in termenii limita pentru ca lucratorii isi pot administra mai bine timpul pentru a le duce la indeplinire de acasa. In plus, angajatorii nu vor mai trebui sa plateasca pentru inchirierea, intretinerea si curatenia cladirilor de birouri in care-si desfasoara activitatea.

Exista si unele aspecte negative ale acestei alegeri. Principalul ar fi lipsa sprijinului din partea colegilor sau a superiorilor in rezolvarea unor sarcini mai complexe. Tehnologia moderna de comunicatii ar putea rezolva insa, macar in parte, si aceasta problema. Un alt dezavantaj pentru angajati ar fi ca nu vor mai putea sa invoce diferite motive pentru a lipsi de la serviciu, din moment ce aceasi tehnologie le permite sa fie mereu conectati.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1519 ori
Citeste mai multe despremunca birou munca acasa lucru de acasa