Introducerea platii CAS pe drepturile de autor s-ar putea aplica cel mai devreme din 2011

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 14:56
1351 citiri
Introducerea platii CAS pe drepturile de autor s-ar putea aplica cel mai devreme din 2011

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a dat asigurari ca plata obligatorie a CAS pentru drepturile de autor si conventiile civile nu se va aplica in 2010, ci posibil de la 1 ianuarie 2011si ii va afecta pe angajatii care nu au carte de munca, a declarat marti presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci, citat de NewsIn.

"Introducerea obligativitatii platii CAS pentru drepturile de autor si pentru conventiile civile ii va afecta numai pe cei care nu platesc contributiile sociale la stat, cei care nu au carte de munca.

De exemplu, contabilii care lucreaza pe la diferite firme pe contract de colaborare vor trebui sa plateasca CAS si probabil ca isi vor face carte de munca la una din societatile la care lucreaza", a precizat Coraci dupa intalnirea de marti cu ministrul Muncii.

Presedintele federatiei sindicale MediaSind, Cristi Godinac, a precizat ca reprezentantii Ministerului Muncii sustin ca peste 80.000 de persoane sunt platite in Romania cu drepturi de autor si in total circa 550.000 de angajati lucreaza cu contracte de colaborare, conventii civile si drepturi de autor.

"In conditiile in care peste 50 de publicatii au fost inchise pana in prezent si peste 1.500 de jurnalisti si-au pierdut locul de munca, introducerea acestei masuri ar crea mari probleme mass-mediei, in aceasta perioada de criza", a explicat Godinac.

La randul sau, presedintele patronatului presei din Romania (Romedia), Teodor Vasiliu, a declarat ca ministrul Muncii a dat asigurari ca in 2010 nu se va introduce obligativitatea platii CAS pentru cei platiti cu drepturi de autor si ca Legea unitara a pensiilor, unde va fi inclusa aceasta prevedere, se va aplica de la 1 ianuarie 2011.

"Cei care sunt angajati cu carte de munca in presa nu vor plati suplimentar nimic", a adaugat Vasiliu.

Ministrul Muncii preciza luni ca persoanele platite exclusiv prin contracte de drepturi de autor si conventii civile, care nu au contracte de munca ar putea plati CAS, prin introducerea unei prevederi in noua lege a pensiilor, insa o decizie definitiva in acest sens nu a fost luata inca de Guvern. 

Eveniment Quarterly Report

#plata, # cas, # drepturi, # de, # autor , #Angajati