Cum sa abordam vacanta, pentru rezultate fructuoase in business

Luni, 07 Iulie 2014, ora 08:30
2301 citiri
Cum sa abordam vacanta, pentru rezultate fructuoase in business

Ca sa fim clari, inca de la inceput trebuie precizat: conform Codului muncii, fiecare angajat e obligat sa-si ia cel putin o secventa de concediu de odihna de 10 zile lucratoare consecutive; studiile medicale arata ca e important sa avem o vacanta de 20 de zile minimum, pentru ca aceasta e perioada in care reusim sa ne deconectam cu adevarat de stressul cotidian; si in multe tari europene (NU e cazul Romaniei) au luna august ca desemnata pentru vacanta de vara, si, intr-adevar, in aceste tari nu gasesti pe nimeni, sau aproape nimeni, la birou in august.

Si bineinteles ca exista afaceri influentate de sezonalitate, sau nu, fiecare cu specificul ei. Si cu certitudine, exista miturile "perioadelor de seceta", si exact despre acestea e vorba in cele ce urmeaza. Pentru ca inca astept vara aceea in care doar o sa dorm, pentru ca nu gasesc pe nimeni dispus sa discute business...

1. Fara cold call, pentru ca nu-ti raspunde nimeni.Vara e perfecta pentru cold call, tocmai pentru ca oamenii sunt mai liberi si mai dispusi sa stea de vorba, in timp ce competitorii tai stau si lucreaza la statistici, conformandu-se acestui mit. Iti recomandam sa profiti de aceasta oportunitate tocmai atunci cand telefoanele nu suna in continuu, si prospectii tai sunt mult mai relaxati si dispusi sa se implice intr-un dialog la telefon.

2. Vinerea e libera pentru ca toata lumea isi ia weekend lung. Intradevar, sunt multe persoane care isi fac un un weekend lung folosind vinerea si lunea pentru o mini vacanta, fie la munte, fie la mare. Asta nu insemana ca toti fac la fel, sau ca tu nu ar trebui sa faci acelasi lucru. Mai ales daca iti cresti productivitatea in restul zilelor, un weekend lung poate fi exact ceea ce te ajuta sa iti incarci bateriile pe vremea caniculara de afara. Si daca decizi sa nu pleci, poti fi sigur ca nu esti singurul ramas in oras.

3. Persoanele de decizie "dispar din peisaj". Foarte adevarat, toata lumea isi ia pana la doua saptamani de vacanta in timpul verii. Si macar cateva weekenduri lungi. In Romania nu exista o perioada stabilita pentru vacanta de vara, asa ca de la inceputul lui iunie pana la inceputul lui septembrie, oamenii isi planifica concediile in functie de o multime de lucruri: preturile mici din extrasezon, vacantele si examenele copiilor, sezonalitatea afacerii, inchiderea de vacanta a companiei, sedintele de final de semestru, etc. Ceea ce uita multi este ca sunt cam trei luni si jumatate pentru aceste vacante, asa ca nu toata lumea pleaca in acelasi timp. Stii cand isi planifica concediul prospectii si clientii tai? Daca nu, atunci ar fi mai bine pentru tine ca sa afli acest lucru cat mai curand. Ocazie cu care poti afla comportamentul de vacanta si concediu pe care au pe parcursul intregului an. Oare ti-ar fi de folos?

4. Este o perioada moarta in ciclul bugetar. Si aici s-ar putea sa ai mari surprize. Mai ales ca marile companii isi planifica cu grija cash-flowul si au invatat din 2008 incoace sa profite de orice perioada "moarta". Nu in ultimul rand, atentie la corporatiile pentru care anul calendaristic difera de anul fiscal.

5. Prospectii si clientii nu tin cont de vacanta ta. E bine sa nu uiti ca fiecare dintre noi e om, nu robot. Vacanta si odihna ta conteaza, in egala masura. Fii direct, comunica in avans planurile tale de vacanta, si asigura-te ca lucrurile se desfasoara conform planificarii, in perioada in care tu esti plecat in vacanta. S-ar putea ca in acest timp concurenta ta sa nu doarma, asa ca asigura-te ca ai un "somn" fara cosmaruri. Si ai grija la perioada premergatoare vacantei, sau imediat dupa intoarcerea din vacanta. De cele mai multe ori sunt atat de intense, incat vacanta este stearsa cu buretele intr-o clipa.

Eu vara nu dorm ... mai mult decat am nevoie, si am grija ca somnul sa fie linistit, odihnitor, si intoarcerea la treaba sa fie lina. Tu?

Succes si vanzari bune!

PS. Ca vacanta frumoasa si bine meritata sunt sigur ca o sa ai. Daca nu ai avut-o deja.

Articol semnat de Vlad Dutescu, Managing Partner Sandler Training Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
#sandler companii, #firme vanzari, #vlad dutescu , #Angajati