Florin Citu: Schimbarile aduse Codului fiscal vor crea haos de la 1 ianuarie 2018

Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 15:18
2810 citiri
Florin Citu: Schimbarile aduse Codului fiscal vor crea haos de la 1 ianuarie 2018
Foto: arhiva Ziare.com

Schimbarile aduse Codului fiscal, in special cele legate de transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, si plata defalcata a TVA vor crea haos de la 1 ianuarie 2018, iar Romania va intra intr-un con de umbra in ceea ce priveste investitiile straine majore, a declarat, miercuri, vicepresedintele Comisiei pentru buget, finante si piata de capital din Senat, Florin Citu.

Senatorii din aceasta comisie au discutat, miercuri, amendamentele aduse OUG 79/2017 privind modificarea Codului fiscal, insa au amanat votul final pentru saptamana viitoare.

Principalul amendament, cu care au fost de acord parlamentari din mai multe partide, se refera la posibilitatea ca impozitul pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi sa fie optional.

"Este clar ca impozitul pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi trebuie sa fie optional. De asemenea, in cazul contractelor part-time, transferul contributiilor face situatia si mai dura decat acum si se propune sa se revina la situatia initiala pentru contractele part-time. Alte amendamente nu vad sa treaca, cred ca acestea vor fi singurele schimbari. Din discutiile cu ministerul reiese ca ei nu vor sa schimbe nimic, iar faptul ca si colegii de la PSD nu au foarte multe amendamente arata ca nu vor sa aduca nicio schimbare si ca vor sa mearga pe varianta din ordonanta", a precizat senatorul PNL Florin Citu.

Intrebat care crede ca vor fi efectele majore dupa 1 ianuarie, el a aratat ca se va crea un haos la Administratia Fiscala.

"Primul efect o sa fie un fel de haos pe la Administratia Fiscala. De azi ar trebui sa inceapa sa se renegocieze salariile, dar, din discutii, daca vorbim de companii medii, oamenii nu au timp sa faca acest lucru, sistemul Revisal se blocheaza si atunci nu stiu cum se va termina. Este clar ca intram intr-o perioada de incertitudine in sfera contributiilor, intra si TVA defalcat acolo iar vor fi companii care intra si ies, o sa fie un haos de la 1 ianuarie", a sustinut senatorul liberal.

El a mai afirmat ca singurii castigati vor fi contabilii si consultantii fiscali.

"Daca esti investitor strain si te uiti la Romania astazi, vei astepta sa se aseze praful. Vrei sa vezi cum functioneaza aceste masuri cel putin 12 luni, sa vezi impactul asupra companiilor care sunt astazi in Romania, daca mai raman, daca mai investeste cineva, si apoi decizi daca mai vrei sa vii aici. Sper ca intre timp sa nu se deterioreze mediul economic international. Acum, cu aceasta schimbare majora, e clar ca nu mai vine nimeni, nimeni nu vine pe schimbare. Romania intra acum intr-un con de umbra in ceea ce priveste investitiile straine majore", a completat Citu.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#schimbari Cod Fiscal, #efecte schimbari Cod Fiscal , #Angajati