Efectele somajului scazut asupra dinamicii pietei muncii

Joi, 21 August 2014, ora 08:00
3371 citiri
Efectele somajului scazut asupra dinamicii pietei muncii

Zona de vest comporta o situatie speciala in tara. Aici rata somajului este cea mai scazuta, fapt absolut imbucurator, ce totusi atrage dupa sine si o serie de dezavantaje.

Oferta de locuri de munca este in continuare diversa si promitatoare, insa numarul de candidati in cautarea unui job este in scadere. Cum reusesc totusi angajatorii sa gaseasca forta de munca?

Rata somajului pe regiunea de centru-nord-vest, conform datelor oficiale pe care le detinem de la sfarsitul lunii iunie 2014, se situeaza undeva in jurul a 2.50%. Extremele in aceasta zona sunt reprezentate de jud. Timis cu o rata a somajului de 1.51%, jud. Cluj cu 2,82% si Satu Mare 3.9 %.

Piata este in continuare dinamica, chiar si in aceste conditii, insa ne confruntam cu diverse provocari, iar principala este indentificarea numarului de candidati conform cerintelor pietei, mai exact ale clientilor nostri. In momentul de fata lucrurile s-au schimbat foarte mult fata de anii trecuti, in sensul ca foarte multe persoane nu mai sunt disponibile ori pentru ca lucreaza, ori pleaca pe perioada verii in strainatate pentru a fi angajati in activitati sezoniere.

Rezultatele cele mai bune in sensul numarului de angajari pe care reusim sa le intreprindem sunt in zonele rurale, in zonele adiacente oraselor mari, in jurul Timisoarei sau Aradului. Practic, zonele respective sunt zone catre care angajatorii nu s-au indreptat in trecut, in care potentialul este inca crescut, numarul de candidati disponibili fiind mult mai mare decat ceea ce intalnim in zona urbana.

Exista si o dinamica intre marii jucatori pe piata, mai exact angajati care migreaza dintr-o companie in alta cam pe acelasi post, savarsind in linii mari cam acelasi job. Am observat in ultima vreme chiar ca marii jucatori au inceput sa-si atraga si fidelizeze angajatii prin modificari salariale sau oferirea de beneficii suplimentare (transport gratuit, bonus de fidelitate, bonus de prezenta). Lucrul acesta genereaza o miscare a angajatilor de la o companie la alta, miscare bazata in special pe oferta salariala. In mom de fata aprox 50 % dintre candidati provin din alte compani cu profil similar de activitate.

Daca in anii trecuti era o provocare sa convingem angajatorii de dinamica pietei si constrangerile existente in piata, anul acesta am observat o mai mare deschidere din partea acestora. Si ei au sesizat problemele pe care le intampinam, intrucat uneori fac si angajari directe si ca atare sunt mult mai empatici la aceste "issues" (probleme - n.red) pe care le descriem in rapoartele de angajari.

Solutia principala pe care o vedem noi si o propunem mai departe este fidelizarea angajatilor activi in cadrul unei companii. Aceasta fidelizare se poate realiza printr-o mai mare apropiere a departamentului de resurse umane catre salariatii activi. Aici vorbim in primul rand de reducerea fluctuatiei respectiv mentinerea numarului de salariati activi. In cazul cresterii de productie recomandam extinderea rutelor de transport sau creearea de noi rute, mai exact rute care sa acopere zonele geografice de interes. Practic, sa existe cat mai multe autobuze care sa ajunga in satele unde exista oameni dispusi sa lucreze chiar si facand naveta.

O alta solutie poate fi motivarea si/sau bonusarea angajatilor care dau rezultate bune in cadrul unei companii, bonusuri bazate pe performanta, pe vechimea si stabilitatea salariatului.

Articol semnat de Ciprian Daraban, Area Manager Nord-Vest Adecco Romania. Adecco este lider mondial in furnizarea de servicii specializate de resurse umane. Expertiza Adecco acumuleaza 50 de ani de cunostinte si tehnici moderne de lucru.

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#addeco somaj, #somaj piata muncii , #Angajati