Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum va arata piata muncii in 2018: Angajati pesimisti, salarii mici si multa neincredere

Cum va arata piata muncii in 2018: Angajati pesimisti, salarii mici si multa neincredere


Schimbarile legislative in materie de salarizare, impozitare si contributii anuntate pentru inceputul anului viitor ii fac pe angajatii romani sa nu mai fie la fel de optimisti in privinta viitorului lor pe piata muncii.

"Impreuna cu elemente percepute a fi negative, specifice companiilor pentru care lucreaza, aceste schimbari ii determina pe angajati sa se astepte la un an cu mai multa munca depusa, mai mult stres si mai putini bani", se arata intr-un comunicat UNDELUCRAM, cea mai mare comunitate online a angajatilor din Romania, remis Business24.

Perspectivele si asteptarile profesionale pentru anul 2018 se regasesc in Indicele UNDELUCRAM de incredere in piata muncii din Romania, care inregistreaza o valoare de 37.60 pentru luna noiembrie a acestui an.

O valoare sub 50, care reprezinta zona neutra, sugereaza o perspectiva mai degraba pesimista a angajatilor asupra conditiilor generale de pe piata muncii, dar si din interiorul companiilor pentru care lucreaza.

Cariere noi la inceput de an

Potrivit raspunsurilor oferite in cadrul sondajului efectuat de Undelucram.ro, cea mai mare platforma dedicata angajatilor din Romania, anul 2018 va aduce o migrare masiva a fortei de munca intre companiile care isi desfasoara activitatea in Romania.

Nu mai putin de 60% dintre respondenti au spus ca isi doresc sa isi schimbe locul de munca in anul care urmeaza. Deciziile de a parasi actualul loc de munca par a fi voluntare, avand in vedere ca 48.3% dintre angajati nu se tem ca vor fi concediati in urmatoarele sase luni.

Pentru a putea face cu succes pasul catre un alt loc de munca in anul care urmeaza, 61.86% dintre participanti au spus ca sunt dispusi sa participe la cursuri de specializare. 40.9% dintre respondentii sondajului si-au declarat disponibilitatea de a fi relocati in alt oras decat cel in care se afla acum pentru a incepe o noua cariera.

Chiar si asa, cei mai multi participanti la sondaj recunosc faptul ca le va fi greu sa gaseasca un loc de munca potrivit pregatirii si asteptarilor lor. 44.8% considera ca in prezent sunt mult mai putine oportunitati de angajare decat erau in urma cu sase luni.

Venituri mai mici din 2018

Hotararea angajatilor de a cauta noi oportunitati in 2018 este alimentata de mai multi factori care, in opinia lor, le-au afectat si le vor afecta atat veniturile, cat si dezvoltarea profesionala.

Pesimismul care se manifesta in randul fortei de munca este, in primul rand, legat de salariu. 61% dintre angajati nu se asteapta la niciun fel de marire a salariului in urmatoarele sase luni. Aproape 70% dintre acestia se asteapta la o evolutie negativa a veniturilor, exprimandu-si opinia ca trecerea contributiilor in sarcina lor le va scadea salariul.

Nici celelalte componente ale venitului nu ii fac pe angajati sa se simta mai increzatori. 52.8% cred ca, pe langa salariile mai mici pe care le vor avea de anul viitor, vor fi afectati si de un bonus in scadere comparat cu cel de anul trecut.

Daca la sfarsitul lui 2016 angajatii planuiau deja concediile pentru 2017, acum 55.3% dintre ei nu mai fac acest lucru, spunand chiar ca se asteapta sa isi permita mai putina relaxare anul viitor.

Mediu de lucru dificil

Pe langa veniturile mai mici, angajatii romani spun ca si mediul de lucru se degradeaza treptat. 64% reclama faptul ca pe parcursul ultimelor sase luni volumul de munca a crescut, pe cand sprijinul oferit de companie sau colegi pentru desfasurarea activitatii a ramas la fel (51%).

Chiar si cu un volum mai mare de munca, mediul de lucru, procedurile sau eficienta fie au ramas la fel ca si pana acum (41.6%), fie s-au inrautatit (41.8%). Acest lucru conduce la un volum mai mare de stres, resimtit de 64.5% dintre angajati.

In ciuda faptului ca in ultimul an au evoluat din punct de vedere profesional in cadrul companiilor pentru care lucreaza (56.7%), doar 18.7% considera ca mai pot avansa pe scara ierarhica la actualul loc de munca.

Elementele mentionate mai sus ii fac pe 40.3% dintre angajati sa nu mai aiba incredere in viitorul companiilor pentru care lucreaza.

Datele furnizate in Indicele UNDELUCRAM de incredere pe piata muncii sunt extrase din sondajul efectuat in mediul online in perioada 15 octombrie - 15 noiembrie 2017. La intrebari au raspuns 1.318 persoane cu varste cuprinse intre 19 si 45 de ani. Fiecare intrebare a avut trei variante de raspuns.

Undelucram.ro este cea mai mare comunitate online a angajatilor din Romania, cu peste 50.000 de membri activi pe platforma si peste 150.000 de evaluari lasate de utilizatori despre companiile la care lucreaza, interviurile de angajare sau ofertele salariale. Platforma pune la dispozitia angajatilor materiale pentru dezvoltare profesionala precum studii, articole, sondaje, resurse umane si date despre piata locurilor de munca.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3486 ori
Citeste mai multe desprepiata muncii 2018