Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum au evoluat in iulie salariile din Romania

Cum au evoluat in iulie salariile din Romania


Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.556 in iulie 2012, in crestere cu 0,3% (patru lei) fata de luna anterioara.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.147 lei in iulie 2012, cu 0,3% mai mare decat in luna iunie 2012, anunta Institutul National de Statistica.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net in iulie 2012 s-au inregistrat in intermedieri financiare (3811 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (858 lei).

In luna iulie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost usor mai mare fata de luna iunie 2012 ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), drepturi in natura sau incasari mai mari (functie de contracte).

Domeniile de activitate cu cele mai mari cresteri ale castigului salarial in iulie 2012

In iulie 2012, comparativ cu luna anterioara, cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat pe segmentul de depozitare si activitati auxiliare pentru transport (14,6%), activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (intre 10% si 11%), in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de servicii anexe extractiei, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea substantelor si a produselor chimice, cercetare-dezvoltare (intre 5,5% si 9,5%).

In iulie 2012, fata de luna iunie 2012, cresteri intre 3% si 5% s-au inregistrat in in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura).

colectarea si epurarea apelor uzate, industria metalurgica, extractia carbunelui superior si inferior.

Domeniile cu cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial in iulie 2012

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net in iulie 2012 fata de luna anterioara s-au inregistrat in telecomunicatii (17,9%), fabricarea produselor de tutun (15,6%), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (intre 6% si 7,5%) si in fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de editare, activitati auxiliare intermedierilor financiare (intre 3% si 4%).

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, in iulie 2012, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,8%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 102,7%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1772 ori