Cine-a iesit cel mai castigat din afacerea secolului cu petrol

Joi, 09 Aprilie 2015, ora 16:39
2039 citiri
Cine-a iesit cel mai castigat din afacerea secolului cu petrol
Foto: Tu

Helge Lund, directorul instalat de doar doua luni in fruntea companiei britanice BG Group, ar putea sa fie omul care castiga cel mai mult de pe urma achizitiei firmei de catre grupul olandez Shell.

Recrutat din randul personalului executiv din cadrul gigantului norvegian StatOil, Lund, in varsta de 52 de ani, a avut sansa sa detina si cel mai mare salariu din industrie, dar o revolta a actionarilor i-a taiat aceasta sansa.

Oricum, compensatiile care ii vor fi acordate de noii patroni vor repara cu varf si indesat acest mic capriciu al sortii, constata reporterii Bloomberg.

Plata pentru prezenta

Desi abia a apucat sa ponteze intre 9 februarie si 9 aprilie, Helge Lund se vede fericitul posesor al unor compensatii de 43 de milioane de dolari.

Contractul acestuia prevede ca, in cazul schimbarii sale din functie, din alte motive decat lipsa de performanta a companiei, sa primeasca despagubiri echivalente cu un salariu anual plus 30% din salariul de baza plus o cota parte din actiuni, arata raportul anual al BG Group.

"Partea de actiuni pe care Helge urma sa o detina in cadrul companiei depinde de rezultatele financiare inregistrate de la instalarea sa in functie. Acestea vor fi stabilite in momentul definitivarii tranzactiei intre BG si Shell", a mentionat purtatorul de cuvant BG Group, Yulia Caris.

Suma totala este estimata, astfel, la 43 de milioane de dolari, bani pe care Helge Lund ii va vedea la momentul definitivarii achizitiei firmei, preconizata a avea loc in perioada imediat urmatoare.

Norocosul director se poate considera un om implinit. In cei 10 ani petrecuti in fruntea companiei petroliere din Norvegia nu a castigat atatia bani.

Practic, Lund a avut norocul sa fie prezent in functie la data definitivarii tranzactiei de 70 de miliarde de dolari.

A spart pusculita

Lund va continua sa conduca firma BG pana la definitivarea tuturor aspectelor legale ale afacerii, urmand ca apoi sa plece, a precizat Ben van Beurden, directorul Shell, in conferinta tinuta la mijlocul acestei saptamani.

Lund are un salariu de baza de 1,5 milioane lire sterline, plus un fond de pensie alimentat cu 30% din valoarea salariului.

Mai mult, acesta poate beneficia de prime anuale insumand valoarea a doua salarii, adica 3 milioane de lire.

Helge Lund a primit in urma cu o luna si un drept la stimulente pe termen lung in valoare de 4,6 milioane lire sterline, valoarea totala a primelor pentru 2015, pe care le va primi in cadrul compensatiei banesti fiind astfel de 4 milioane lire sterline, conform datelor din contractul prezentat de BG Group.

Nu este totul! Jackpotul se completeaza cu despagubirile pe care BG Group trebuie sa i le plateasca pentru avantajele pierdute odata cu plecarea din functia de director al StatOil, 750.000 de lire sterline, si cu prima de relocare, in valoare de 480.000 de lire.

"Pana la definitivarea tranzactiei, eu si echipa mea vom ramane devotati BG Group si actionarilor, ca si planului de afaceri aprobat pentru 2015", a precizat Helge Lund intr-un comunicat.

Cu cât se vor scumpi benzina și motorina din iulie. Ieftinirile ușoare din ultimele zile vor fi rapid „înghițite” de creșterile de prețuri
Cu cât se vor scumpi benzina și motorina din iulie. Ieftinirile ușoare din ultimele zile vor fi rapid „înghițite” de creșterile de prețuri
La benzinăriile din România, s-a observat o ieftinire a carburanților în ultimele zile, iar motorina a ajuns să coste mai puțin faţă de benzină. Însă vin veşti proaste pentru...
Zonele din apropierea marilor orașe în care casele încă se vând cu un preț mai mic de 1.000 de euro. Ce avantaje au cei care se mută în zona periurbană
Zonele din apropierea marilor orașe în care casele încă se vând cu un preț mai mic de 1.000 de euro. Ce avantaje au cei care se mută în zona periurbană
Zona periurbană a marilor oraşe a devenit în ultimii ani o alternativă tentantă pentru cumpărătorii interesaţi să facă o achiziţie. Prezintă unele avantaje evidente, precum preţuri...
#tranzactie Shell Bg Group, #salariu compensatoriu direct BG Group, #prime director BG Group , #Angajati