Cercetatorii agricoli vor modificarea legii salarizarii si platirea orelelor suplimentare

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 16:00
1762 citiri
Cercetatorii agricoli vor modificarea legii salarizarii si platirea orelelor suplimentare

Presedinele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), Gheorghe Sin, a declarat miercuri ca va solicita ministrului muncii modificarea Legii salarizarii, care sa permita angajarea de personal nou si platirea orelor suplimentare efectuate de cercetatorii agricoli, informeaza NewsIn.

"Avem o mare problema cu aplicarea legii salarizarii care nu ne permite sa facem angajari. In institute, numarul personalului s-a redus mult in ultimii ani si avem nevoie sa ni se permita sa facem angajari. De asemenea, trebuie sa platim orele suplimentare prestate de cercetatori pentru ca in acest sector este nevoie de personal mai multe de opt ore. Nu poti da omul jos de pe tractor pentru ca e ora patru si s-a incheiat programul", a explicat Sin.

De asemenea, presedintele ASAS a aratat ca anul trecut fondurile de cercetare obtinute in urma licitatiilor organizate de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si confirmate prin contracte au fost reduse cu peste 70%.

"In prezent, pentru finantarea temelor de cercetare contractate in anul 2007 ar trebui sa primim 30,5 milioane lei, dar se preconizeaza ca se vor da numai 10 milioane lei. De asemenea, pentru temele contractate in anul 2008, cu o valoare de 28 milioane lei, nu sunt fonduri", a mentionat presedintele ASAS.

Acesta a explicat ca aceste reduceri si neplata banilor catre institutele de cercetare afecteaza grav activitatea de cercetare agricola, intrucat "pe baza contractelor incheiate s-au angajat cheltuieli, s-au luat credite, toate acestea urmand sa fie pierdute.

Astfel, cercetatorii cer finantarea corespunzatoare a obiectivelor de cercetare si respectarea contractelor incheiate cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.

In plus, presedintele ASAS a adaugat ca desi anul acesta au fost prevazute in bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) circa 130 milioane lei pentru cercetarea agricola, institutele nu au primit inca niciun ban.

"In toate tarile din Europa cercetarea agricola se finanteaza de la bugetul de stat. La noi, pana anul acesta nu se acorda niciun ban. In 2010 avem 130 milioane prevazute in bugetul MADR, dar inca nu i-am primit, suntem insa increzatori ca ne vor fi acordati", a mai spus Gheorghe Sin. 

 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#agricola, #cercetare, #plati, #salarizare , #Angajati