Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cei cu drepturi de autor si carte de munca nu platesc contributiile de sanatate

Cei cu drepturi de autor si carte de munca nu platesc contributiile de sanatate

Guvernul a publicat, intr-un final, normele de aplicare pentru noile prevederi ale Codului Fiscal, iar angajatii si angajatorii vor trebui sa se conformeze noilor reguli.

Potrivit noului Cod Fiscal, cei care au venituri independente vor fi taxati de acum incolo de catre stat.

Normele de aplicare privind noul Cod Fiscal au fost publicat in Hotararea de Guvern 791 (vezi fisierul atasat), insa unele aspecte sunt inca neclare, nefiind publicat formularul privind contributiile la fondul de pensii.HG 791-codul fiscal


Cei care au insa salariu fix, dar si venituri din drepturi de autor, nu platesc cota la asigurari de sanatate de 5,5%, potrivit normelor de aplicare.

Astfel, angajatii care au salariu pe carte de munca si venituri din drepturi de autor vor plati la stat 11% din venitul net (calculat ca venit brut - 20%, cheltuieli forfetare), iar cei care au alte venituri platesc 16,5%.

Angajatii trebuie sa depuna personal declaratia pentru contributia la asigurarile de somaj, la oficiul din localitatea de domiciliu, formularul fiind publicat joi in Monitorul Oficial.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1205 ori