Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce inseamna "activitati independente", in functie de tara in care traiesti

Ce inseamna "activitati independente", in functie de tara in care traiesti


Peste 228 de milioane de angajati figurau, in 2017, in tarile Uniunii Europene, din care aproximativ 33 de milioane desfasurau activitati independente, arata datele publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Acesti angajati au raportat cateva motive pentru care au preferat sa desfasoare activitati independente: oportunitati convenabile (23%), continuarea unei afaceri de familie (16%), practica uzuala in domeniu (15%), ore de munca flexibile (11%), imposibilitatea de a gasi un loc de munca (11%) si la solicitarea fostului angajator (2%).

Ca principale dificultati, angajatii care desfasoara activitati independente au mentionat: povara administrativa ridicata (13%), perioade in care nu au clienti, comenzi sau proiecte in derulare (12%), intarzierea sau lipsa platilor (12%), perioade de dificultati financiare (9%), lipsa influentei in stabilirea preturilor (8%), lipsa venitului in cazul imbolnavirii (8%) . Aproape o treime (28%) au raportat ca nu se confrunta cu dificultati.

In 15 state membre ale UE, "oportunitatile convenabile" reprezinta cel mai frecvent motiv mentionat pentru a desfasura activitati independente, cel mai ridicat procent fiind inregistrat in Bulgaria (42%), Italia (39%) si Ungaria (36%) . In trei tari - Belgia (28%), Germania (21%) si Letonia (20%) - cel mai frecvent motiv a fost "practica uzuala in domeniu", iar in alte trei - Polonia (27%), Grecia (25%) si Spania (24%) - este predominanta "continuarea unei afaceri de familie".

"Imposibilitatea de a gasi un loc de munca" a fost mentionata ca fiind cea mai frecventa cauza in Romania (38%) si Cipru (25%), iar in sase state - Austria (40%), Danemarca (35%), Marea Britanie (27%), Luxemburg si Franta (ambele cu 26%) s-au citat "alte motive".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2016 ori