Castigul salarial mediu net a scazut cu 31 de lei. In ce domenii salariul a crescut

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 10:47
1610 citiri
Castigul salarial mediu net a scazut cu 31 de lei. In ce domenii salariul a crescut

Castigul salarial mediu nominal net a fost in luna august de 1.604 lei, in scadere cu 31 de lei (-1,9%) fata de luna precedenta, cele mai mari valori consemnandu-se in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, de 3.948 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, de 884 lei.

Totodata, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.219 lei in august, cu 1,8% mai mic decat in iulie.

"Indicele castigului salarial real pentru luna august 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,3%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 120,9%, cu 2 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iulie 2013", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Scaderile castigului salarial mediu net in august fata de luna anterioara au fost determinate de acordarea in iulie de premii ocazionale, inclusiv prime de vacanta, sume din profitul net si alte fonduri, inclusiv tichete de masa si tichete cadou. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate si de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in telecomunicatii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor (intre 8% si 9% ) si in fabricarea produselor textile, cercetare-dezvoltare, transporturi pe apa, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, colectarea si epurarea apelor uzate, alte activitati industriale (intre 6% si 7,5%).

La polul opus, cele mai mari cresteri ale salariilor nete au fost in extractia carbunelui superior si inferior, alte activitati extractive (intre 8,5% si 13%) si in extractia minereurilor metalifere, tranzactii imobiliare (intre 4% si 5,5%).

"In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna iulie, in invatamant (-1,3%) determinate de reducerea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice si incheierea contractelor pe perioada determinata. In administratia publica si sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a crescut usor in luna august fata de luna iulie, cu 0,4%, respectiv 0,6%", se spune in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#castig salarial, #castig salarial 2013, #salariu minim 2013, #domenii salarii mari , #Angajati