Angajarea primului agent de vanzari: cum predai stafeta

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 16:48
3431 citiri
Angajarea primului agent de vanzari: cum predai stafeta

In vremuri critice, antreprenorii pun accent pe angajarea de profesionisti pentru afacerile pe care le detin. Expertii de la Entrepreneur.com te sfatuiesc cum sa anjazi un agent de vanzari care sa se ridice la nivelul asteptarilor tale si ce trebuie sa faci pentru a-i preda acestuia stafeta.

Chiar daca la inceput ai reusit sa faci toate lucrurile de unul singur, daca firma ta a crescut, trebuie sa angajezi oameni care sa te inlocuiasca in domenii precum marketing si finante.

Iata cum poti sa te eliberezi de vechile responsabilitati si sa construiesti o relatie buna cu noul angajat.

Fii realist


Noul agent de vanzari nu este nici proprietarul, nici presedintele companiei. El nu iti va prelua compania si nici nu-si va asuma responsabilitati decat in domeniul in care activeaza. El este doar un angajat care vine la serviciu zi de zi.

Intr-adevar, probabil astepti de la acest nou agent de vanzari sa lucreze din greu si sa fie loial companiei.

Daca persoana pe care ai angajat-o este motivata, acesta va incerca sa se ridice la asteptarile tale, va veni dimineata devreme si nu va pleca seara pana cand nu va termina ceea ce are de facut.

Stabileste obiectivele

Uita despre ceea ce ar trebui sa realizezi in vanzari, in timpul unui an fiscal, din perspectiva ta.

Vorbeste cu prieteni, consilieri, directori sau agenti de vanzari si stabileste standarde minime pentru productivitatea lor.

In cazul in care sarcinile se dovedesc a fi prea usoare sau din contra, sunt prea dificile, poti face ajustari pe parcurs.

Fa tot ce poti pentru a ajuta reprezentantul de vanzari sa indeplineasca aceste obiective.

Nu pastra toate conturile mari

Indiferent ca este vorba despre ego ("nimeni in afara de mine nu cunoaste contul X") sau de frica ( "daca pierdem acest cont, efectele ar putea fi dezastruoase"), multi presedinti de companii continua sa activeze ca reprezentant de vanzari.

Daca este vorba de cateva conturi este in regula, insa clientii ar trebuie repartizati noilor reprezentanti de vanzari.

Este normal sa fii reticent cand vine vorba sa ai incredere in alte persoane si sa le divulgi acestora anumite informatii.

Pentru a usura situatie, stai pe langa noul reprezentant de vanzari atunci cand vorbeste cu clientii la telefon iar in momentul in care crezi ca acesta este pregatit, inmaneaza-i informatiile necesare.

Tine legatura cu clientii si verifica din cand in cand pentru a te asigura ca totul merge bine.

Ca presedinte al companiei, ar trebui sa fii asemeni unui ambasador si sa comunici cu angajati de la egal la egal.

Daca te decizi sa ramai implicat in vanzarile de zi de zi, o mare parte din timpul tau va fi irosita.

Cunosteti-va mai bine, insa nu concurati unul cu celalalt

Rezista tentatiei de a compara progresul noului angajat cu al tau. Nu-i poti cere unui nou venit sa se ridice la performanta ta, si mai ales dat fiind faptul ca tu aveai cunostinte solide despre industrie si companie inca dinainte de a porni afacerea.

In loc sa rivalizezi cu acesta, mai bine incearca sa-i fii mentor.

Inceteaza sa-l mai intrebi zi de zi ce are de facut in ziua respectiva.

Foloseste alte modalitati pentru a te intresa despre progresele pe care le face.

Ofera-i suport si sfaturi in cazul in care acesta te intreaba cum poate stabili o programare sau sa inchida o vanzare cu o anumita companie.

Agentul de vanzari este constient ca tu, ca lider al companiei trebuie sa cunosti atat piata cat si produsele.

Impartaseste cu acesta experienta din industria in care activezi intr-un mod constructiv pentru amandoi.

Agentul de vanzari stie ca trebuie sa te inlocuiasca in domeniul vanzarilor. Este de inteles ca stiind acest lucru, acesta va fi foarte nelinistit, deoarece nu vrea sa te dezamageasca.

Ofera-i cat mai multe informatii posibile, sprijina-l sau lauda-l daca este cazul. El va aprecia efortul de a-l ajuta sa reuseasca si va face tot ce ii sta in puteri ca volumul de vanzari al companiei sa fie cat mai mare.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#angajare agent vanzari responsabilitati afacere , #Angajati