Rosia Montana. Actionar Gabriel Resources, anchetat in Elvetia pentru dare de mita

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 12:26
4009 citiri
Rosia Montana. Actionar Gabriel Resources, anchetat in Elvetia pentru dare de mita

Beny Steinmetz, unul din principalii actionari Gabriel Resources prin firma BSG Resources pe care o controleaza, este anchetat in prezent de politia din Elevetia pentru dare de mita intr-una din afacerile pe care le detine in Guineea.

BSG Resources detine 16% din actiunile Gabriel Resources, firma care incearca sa convinga politicienii si opinia publica din Romania de oportunitatea demararii exploatarii minereului de aur la Rosia Montana.

Supranumit si "Regele diamantelor", Steinmetz este cea mai bogata persoana din Israel, iar firma sa, BSG Resources controleaza si zacamantul de minereu de fier Simandou din Guineea, unul dintre cele mai mari din lume, unde detine 51% din actiuni.

Politia din Elvetia a raspuns la cererile guvernului din Guineea care ancheteaza modul in care firma lui Steinmetz a primit licentele de exploatare a zacamantului si a descins la locuinta acestuia pentru a efectua o perchezitie, scrie Mediafax.

Politistii nu ar fi ridicat insa nicun document in urma perchezitiei, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei.

Steinmetz (57 de ani) are o avere estimata la 7,4 miliarde de dolari.

Guvernul din Guineea ancheteaza modalitatea in care au fost acordate mai multe licente miniere, inclusiv pentru proiectul de la Simandou.

BSG Resources, anchetata si de autoritatile din SUA

Autoritatile americane au inceput in aprilie o investigatie privind BSG Resources, acuzata de dare de mita in schimbul obtinerii unor licente miniere in Guineea, transmite Mediafax.

Frederic Cilins, cetatean francez care sustine ca a lucrat pentru BSG Resources in Guinea, este in arest in Statele Unite, fiind acuzat ca a obstructionat ancheta autoritatilor federale americane, inclusiv prin influentarea martorilor si distrugerea unor dovezi.

Cilins a pledat nevinovat. Cererea acestuia pentru eliberare pe cautiune a fost respinsa in luna iulie.

Contactat de Bloomberg, purtatorul de cuvant al procuraturii din Geneva a refuzat sa comenteze informatiile. De asemenea, reprezentantii BSG Resources au refuzat sa comenteze, iar biroul de relatii cu publicul al politiei din Geneva nu a putut fi contactat, noteaza Bloomberg.

Tot la cererea guvernului din Guineea, procurorii din Geneva au inceput in luna august o investigatie privind firma Onyx Financial Advisors UK. Politia a efectuat o perchezitie la birourile din Geneva ale Onyx. Onxy are sediul la Londra, iar CEO-ul companiei, Dag Cramer, este de asemenea director in cadrul BSG Resources.

Steinmetz a facut avere din comertul cu diamante, in Africa de Sud, Namibia, Botswana si India, potrivit site-ului personal al miliardarului. Miliardarul si familia sa locuiesc din 2010 la Geneva.

Pe langa diamante si operatiuni miniere, familia Steinmetz are afaceri in imobiliare, industria financiara si sectorul petrolului si gazelor naturale.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#actionari Rosia Montana, #acheta Beny Steinmetz, #ancheta actionari Gabriel Resources, #dare mita minerit, #BSG Resources Gabriel Resources , #Actionari