Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rafo Onesti vrea sa imprumute pana la un miliard de dolari de la banca WestLB

Rafo Onesti vrea sa imprumute pana la un miliard de dolari de la banca WestLB
Actionarii Rafo Onesti intentioneaza sa incheie contracte de imprumut cu WestLB Germania sau o alta banca internationala de renume, in valoare totala de pana la un miliard de dolari.

Propunerea va fi discutata de catre actionarii Rafo intr-o adunare generala convocata pentru 23 ianuarie 2007, la care vor participa actionarii inscrisi in Registrul Actionarilor la 8 ianuarie.


Alte puncte pe ordinea de zi vizeaza aprobarea incheierii unor contracte comerciale de furnizare de titei in valoare totala de pana la doua miliarde de dolari. De asemenea, actionarii vor dezbate semnarea unor contracte de vanzare-cumparare de produse petroliere de pana la trei miliarde de dolari.


Fosta Autoritate pentru Privatizare a vandut, in 2001, 59,9% din actiunile Rafo, catre Imperial Oil si Canyon Servicos. Ulterior, Ministerul Finantelor a realizat o conversie a unei datorii, devenind actionar la Rafo cu 94,5% din actiuni. Aceste actiuni au fost vandute ulterior firmelor Imperial Oil si Canyon Servicos.


In 2003, Balkan Petroleum a preluat de la Imperial Oil si Canyon Servicos pachetul majoritar de actiuni la Rafo.

Firma Calder-A a incheiat, in iulie 2005, cu Balkan Petroleum, actionarul majoritar de la Rafo, un contract pentru preluarea a 98% din actiuni. Documentele pentru aprobarea novatiei au fost depuse la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care trebuie sa avizeze tranzactia. Calder-A face parte din grupul de companii Petrochemical Holding, din Austria, alaturi de firme precum Raglam Overseas Ltd si Fairnet Services Ltd.


Actionarii Rafo au aprobat, la sfarsitul lunii trecute, conversia in actiuni ale unor datorii ale firmei, in valoare de circa 1,9 miliarde de lei.


In urma operatiunii, actionarii Rafo vor fi Calder-A, cu o detinere de 31,1%, Balkan Petroleum Limited, cu 18,1%, Directia Regionala Vamala Iasi - 5,1%, AVAS - 0,7%, Raglam Overseas - 6,5%, Tender SA - 1,6%, Ministerul Finantelor Publice - 34,6%.


Balkan Petroleum Limited a fost cumparata de Calder-A, firma controlata de Iakov Goldovskiy, in proportie de 80%, si Todor Batkov (20%). Acestia detin si firma Raglam Overseas. In urma operatiunii, statul roman ar detine, prin institutiile mentionate, circa 41% din capital iar Calder-A ar controla circa 55,7%.


Calder-A au aratat asteapta ca statul sa se pronunte in privinta conversiei pana la sfarsitul acestui an si vrea sa cumpere ulterior participatia statului la Rafo, la un pret egal cu valoarea datoriilor convertite.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 899 ori