Rafo Onesti vrea sa imprumute pana la un miliard de dolari de la banca WestLB

Joi, 21 Decembrie 2006, ora 12:58
1450 citiri

Actionarii Rafo Onesti intentioneaza sa incheie contracte de imprumut cu WestLB Germania sau o alta banca internationala de renume, in valoare totala de pana la un miliard de dolari.

Propunerea va fi discutata de catre actionarii Rafo intr-o adunare generala convocata pentru 23 ianuarie 2007, la care vor participa actionarii inscrisi in Registrul Actionarilor la 8 ianuarie.


Alte puncte pe ordinea de zi vizeaza aprobarea incheierii unor contracte comerciale de furnizare de titei in valoare totala de pana la doua miliarde de dolari. De asemenea, actionarii vor dezbate semnarea unor contracte de vanzare-cumparare de produse petroliere de pana la trei miliarde de dolari.


Fosta Autoritate pentru Privatizare a vandut, in 2001, 59,9% din actiunile Rafo, catre Imperial Oil si Canyon Servicos. Ulterior, Ministerul Finantelor a realizat o conversie a unei datorii, devenind actionar la Rafo cu 94,5% din actiuni. Aceste actiuni au fost vandute ulterior firmelor Imperial Oil si Canyon Servicos.


In 2003, Balkan Petroleum a preluat de la Imperial Oil si Canyon Servicos pachetul majoritar de actiuni la Rafo.

Firma Calder-A a incheiat, in iulie 2005, cu Balkan Petroleum, actionarul majoritar de la Rafo, un contract pentru preluarea a 98% din actiuni. Documentele pentru aprobarea novatiei au fost depuse la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care trebuie sa avizeze tranzactia. Calder-A face parte din grupul de companii Petrochemical Holding, din Austria, alaturi de firme precum Raglam Overseas Ltd si Fairnet Services Ltd.


Actionarii Rafo au aprobat, la sfarsitul lunii trecute, conversia in actiuni ale unor datorii ale firmei, in valoare de circa 1,9 miliarde de lei.


In urma operatiunii, actionarii Rafo vor fi Calder-A, cu o detinere de 31,1%, Balkan Petroleum Limited, cu 18,1%, Directia Regionala Vamala Iasi - 5,1%, AVAS - 0,7%, Raglam Overseas - 6,5%, Tender SA - 1,6%, Ministerul Finantelor Publice - 34,6%.


Balkan Petroleum Limited a fost cumparata de Calder-A, firma controlata de Iakov Goldovskiy, in proportie de 80%, si Todor Batkov (20%). Acestia detin si firma Raglam Overseas. In urma operatiunii, statul roman ar detine, prin institutiile mentionate, circa 41% din capital iar Calder-A ar controla circa 55,7%.


Calder-A au aratat asteapta ca statul sa se pronunte in privinta conversiei pana la sfarsitul acestui an si vrea sa cumpere ulterior participatia statului la Rafo, la un pret egal cu valoarea datoriilor convertite.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...