Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Oamenii de afaceri solicita amanarea cu un an a aplicarii legii privind societatile comerciale

Oamenii de afaceri solicita amanarea cu un an a aplicarii legii privind societatile comerciale

Reprezentantii Confederatiei Nationale a Patronatului Roman (CNPR) solicita Guvernului prelungirea cu cel putin un an a datei de aplicare a noilor prevederi legislative privind societatile comerciale, in loc de sapte luni, asa cum a anuntat Ministerul de Justitie, initiatorul legii.

"CNPR constata cu revolta cinismul cu care reprezentantii Ministerului de Justitie declara public, ca raspuns la nenumaratele semnale negative venite din mediul de afaceri, ca se are in vedere o eventuala prelungire cu sapte luni a termenului de aplicare a prevederilor legii. Cerem Guvernului sa intervina de urgenta in a reexamina posibilitatea prelungirii cu minim un an a datei de aplicare a prevederilor legii", se arata intr-un comunicat al CNPR.

O alta solicitare a confederatiei adresata Executivului vizeaza "examinarea conflictelor de interpretare care apar ca urmare a prevederilor contradictorii" din Legea societatilor comerciale si alte reglementari.

Totodata, reprezentantii oamenilor de afaceri cer Guvernului sa faca public modalitatea de aplicare a noilor reguli la firmele unde statul este actionar majoritar.

CNPR apreciaza ca initierea unor actiuni in justitie impotriva administratorilor care vor fi contestati deoarece activeaza in mod ilegal potrivit actualelor prevederi ale legii ar atrage consecinte extrem de grave.

Legea societatilor comerciale a fost aprobata de Parlament la sfarsitul anului 2006, iar oamenii de afaceri au contestat in mai multe randuri modificarile legislative.

Reprezentantii CNPR considera ca actuala forma a legii este "inacceptabila".

"Promulgata la inceputul lunii decembrie 2006, cu un termen de conformare de trei zile, punand indeosebi societatile pe actiuni in imposibilitatea respectarii prevederilor din lege, aceasta reglementare demonstreaza dispretul Ministerului de Justitie fata de mediul economic, lipsa de profesionalism si de interes fata de intreprinzatori si investitori", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii Ministerul de Justitie au anuntat, la sfarsitul lunii februarie, ca intentioneaza sa acorde firmelor un termen de gratie, pana la 1 septembrie, pentru desemnarea unui administrator independent, prevedere stabilita prin Legea societatilor comerciale.

Ei au apreciat ca legea, in intreg, nu poate fi modificata, deoarece cuprinde elemente de drept comunitar care au devenit obligatorii odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in schimb se pot modifica doar unele prevederi ale legii.

Actul normativ pentru modificarea legii societatilor comerciale a intrat in vigoare la 1 decembrie 2006.

Printre prevederile noului act normativ figureaza posibilitatea ca societatile pe actiuni sa poata fi infiintate cu numai doi actionari, fata de cinci cat stabilea legislatia anterioara.

De asemenea, capitalul social al unei societati pe actiuni trebuie sa fie de minimum 90.000 de lei, reprezentand echivalentul a 25.000 de euro, nivelul anterior fiind de 2.500 de lei.

O alta modificare precizeaza ca societatile pe actiuni pot sa opteze pentru un sistem dualist de administrare, cu separarea atributiilor executive si a celor de supraveghere, sau pentru un sistem de conducere unitar, cu administratori.

Totodata, desfasurarea AGA este posibila cu mai putini membri.

Potrivit noii legi, in cazul unui sistem de conducere unitar, administratorii sunt numiti, la fel ca si pana acum, de catre adunarea generala ordinara a actionarilor, cu exceptia primilor administratori, desemnati prin actul constitutiv. Ei nu pot incheia cu societatea un contract de munca, pe durata mandatului.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 888 ori