Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Daimler a castigat 2,2 miliarde de euro din vanzarea actiunilor la gigantul aerospatial EADS

Daimler a castigat 2,2 miliarde de euro din vanzarea actiunilor la gigantul aerospatial EADS


Producatorul auto german Daimler a obtinut 2,2 miliarde de euro (2,9 miliarde de dolari) din vanzarea participatiei de 7,5% detinuta la EADS, cel mai mare grup european de aparare.

Daimler a scos la vanzare 61,1 milioane de actiuni EADS, la pretul de 37 euro pe titlu. EADS, proprietarul Airbus, a rascumparat 16 milioane de actiuni, in valoare de 600 milioane de euro, transmite AFP.

"Cererea din partea investitorilor institutionali a fost solida. Am incheiat o tranzactie de succes, veniturile generate din vanzare vor contribui pozitiv la fluxul nostru de numerar din 2013 si la profitul companiei", a declarat directorul financiar al Daimler, Bodo Uebber.

In decembrie 2012, Daimler a vandut o participatie de 7,5% in EADS, pentru 1,66 miliarde de euro.

EADS a anuntat luni ca negociaza rascumpararea a 1,56% din actiunile sale detinute de statul francez, ultimul pas in incercarea de a reduce participatia statului in cel mai mare grup european de aparare.

Tranzactia, prin care EADS ar putea obtine aproximativ 484 milioane de euro, reprezinta o premiera, fiind prima data cand statul francez intentioneaza sa-si vanda o parte din participatia de 15% detinuta la EADS, de cand a fost creat grupul in urma fuziunii companiilor de aparare franceze, germane si spaniole, in 2000.

Oportunitatea de a vinde aceasta participatie a venit dupa ce Franta si Germania au convenit sa modifice structura actionariatului EADS in ideea de a reduce influenta guvernamentala. Potrivit unor rezolutii adoptate saptamana trecuta, la adunarea generala a actionarilor EADS, companiile Lagardere si Daimler vor putea sa-si vanda actiunile pe care le detin in timp ce participatia celor trei state fondatoare (Franta, Germania si Spania) va fi limitata la 28%.

Pretul tranzactiei este 37,35 euro pe actiune, la fel ca suma obtinuta de grupul francez de media Lagardere pentru actiunile EADS pe care le-a vandut saptamana trecuta. Lagardere (proprietarul revistelor Elle si Paris Match) a anuntat vanzarea participatiei de 7,4% pe care o detine la EADS, pentru 2,3 miliarde de euro (3 miliarde de dolari).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1233 ori