Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cea mai bogata femeie din Africa scoate la bataie 1,2 mld. de euro pentru a intra pe piata telecom din Europa

Cea mai bogata femeie din Africa scoate la bataie 1,2 mld. de euro pentru a intra pe piata telecom din Europa


O firma controlata de fiica presedintelui Angolei, considerata ca fiind cea mai bogata femeie din Africa, a depus o oferta de 1,2 miliarde de euro pentru preluarea Portugal Telecom, care este actionar la operatorul brazilian de telecomunicatii Oi.

Terra Peregrin, controlata de Isabel dos Santos, a anuntat ca va plati 1,35 de dolari pe o actiune Portugal Telecom, cu conditia sa poata cumpara peste 50% din titlurile companiei. Acest pret este putin peste cel inregistrat de operatorul portughez de telecomunicatii la inchiderea de tranzactiilor de la bursa din Lisabona.

Oferta face parte dintr-o operatiune complexa de consolidare din industria telecom din Brazilia, care afecteaza cateva tari europene.

Pe langa cele 25,7% din actiunile Oi - parte a fuziunii din 2013 dintre cele doua firme, Portugal Telecom detine si 900 de milioane de euro in titluri de creanta emise de RioForte Investments, parte a conglomeratului portughez Espirito Santo International, care este in imposibilitatea de a-si plati datoriile. Inca nu este clar care va fi valoarea reala a acestor titluri dupa ce lichidarea Espirito Santo va fi finalizata.

Portugal Telecom a transferat activele sale de telefonie fixa si mobila catre Oi o data cu fuziunea dintre cele doua companii, la sfarsitul anului trecut.

Oi a mai primit o oferta

Pe langa aceasta, Oi a primit, la inceputul lunii noiembrie, o oferta de circa 7 miliarde de euro din partea firmei luxemburgheze Altice pentru cumpararea PT Portugal.

Daca oferta Terra Peregrin va avea succes, planurile Oi de a vinde activele portugheze de telecomunicatii se vor complica, deoarece Portugal Telecom are drept de veto in astfel de vanzari. Partea de care este interesata Dos Santos mai are optiunea de a cumpara un mic pachet suplimentar la Oi.

Intr-o instiintare trimisa autoritatilor de reglementare a pietei de capital din Portugalia, Terra Peregrin a declarat ca va permite continuarea fuziunii planificate dintre Portugal Telecom si Oi, desi calendarul "ar putea suferi unele modificari". La randul lor, cei de la Oi au spus, intr-o nota transmisa auroritatilor braziliene, ca orice modificare de termenii in procesul de fuziune ar fi "prematura".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1523 ori