Carabulea vrea sa vanda pachetul majoritar de actiuni la Banca Comerciala Carpatica

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 09:32
1909 citiri
Carabulea vrea sa vanda pachetul majoritar de actiuni la Banca Comerciala Carpatica
Foto: e-stireazilei.ro

Actionarii care detin pachetul majoritar la Banca Comerciala Carpatica, omul de afaceri Ilie Carabulea si partile afiliate, au anuntat decizia de a vinde participatiile, iar ceilalti actionari vor aproba fie fuziunea cu Nextebank, fie majorarea capitalului institutiei de credit.

Daca pachetul majoritar de actiuni va fi cedat proprietarului Nextebank, atunci urmeaza fuziunea cu aceasta, iar in cazul vanzarii catre un alt cumparator va fi operata majorarea de capital, potrivit Mediafax.

Ilie Carabulea si partile afiliate detin 57,1% din actiunile bancii.

"Ne mentinem angajamentul de a incheia o tranzactie de vanzare a unui pachet majoritar de actiuni conform unui scenariu accelerat pentru a asigura bancii platforma necesara pentru a spori baza de capital in vederea dezvoltarii viitoare", a declarat Oprea Carabulea, fiul lui Ilie Carabulea si reprezentantul actionarului majoritar.

Nextebank a inaintat in luna noiembrie o oferta ferma revizuita pentru fuziunea prin absorbtie cu Banca Comerciala Carpatica (BCC). Actionarii BCC se vor reuni pe 19 decembrie pentru a discuta oferta primita.

Nextebank este detinuta de Emerging Europe Accession Fund, fond de investitii administrat de Horia Manda prin Axxess Capital.

Mai multe surse au declarat pentru MEDIAFAX, la sfarsitul lunii august, ca fondul de investitii JC Flowers, infiintat de un fost partener si executiv la Goldman Sachs, concureaza cu AnaCap si Axxess Capital pentru a intra in actionariatul Bancii Comerciale Carpatica, al carei management opteaza pentru o fuziune cu alta institutie bancara.

Totodata, acestea au afirmat ca in camera de date ar fi cerut acces si investitori din Israel, iar o banca din Romania ar fi interesata sa inceapa discutiile cu managementul si actionarii Bancii Carpatica.

BCC mentioneaza, intr-un comunicat transmis joi, ca in lunile octombrie si noiembrie a decis sa majoreze provizioanele IFRS cu 177,76 milioane de lei pentru a le alinia la nivelul ajustarilor prudentiale de valoare, iar fondurile proprii au scazut de la 226,6 milioane de lei in septembrie la 188,3 milioane de lei in luna noiembrie.

La finele lunii noiembrie banca a inregistrat un profit operational de 39 milioane de lei, cu 1,2 milioane de lei sub valoarea bugetata pentru intregul an.

Emerging Europe Accession Fund a incheiat la sfarsitul lunii aprilie preluarea Nextebank de la banca ungara MKB Bank, in urma obtinerii aprobarii din partea BNR.

Tranzactia, care a vizat 98% din actiunile Nextebank, a fost anuntata la inceputul acestui an, dupa semnarea acordului intre MKB si EEAF la finele lui 2013, iar valoarea achizitiei nu a fost dezvaluita.

Printre investitorii institutionali in EEAF se numara Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), European Investment Fund (EIF), Black Sea Trade and Development Bank si fondul german DEG, subsidiar bancii de dezvoltare KfW.

Fondul EEAF, constituit in 2010, succede fondului de investitii Balkan Accession Fund si este cel de-al treilea fond de private equity administrat de Axxess Capital. Axxess Capital este un administrator de investitii prezent de 8 ani in Europa de Sud-Est, care a realizat peste 35 de tranzactii.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#Carabulea vanzare pachet majoritar actiuni, #pachet majoritar actiuni Banca Comerciala Carpatica , #Actionari