Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR se opune numirii pe criterii politice a directorilor de banca

BNR se opune numirii pe criterii politice a directorilor de banca

Schimbarea presedintelui unei banci trebuie sa fie foarte bine motivata de actionar, iar criteriile politice nu sunt un motiv de inlocuire acceptabil pentru Banca Nationala, spune Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR.

Reactiile vin dupa ce Guvernul PD-L/PSD instalat la sfarsitul anului trecut a schimbat conducerea Eximbank, iar Mircea Ursache, presedintele AVAS si un influent lider PSD, a aratat ca si conducerea CEC Bank va fi inlocuita in AGA programata pentru sfarsitul acestei luni. Cele doua banci sunt singurele ramase in portofoliul statului.

Conducerea Eximbank a fost incredintata luna trecuta lui Ionut Costea, care a detinut inainte functiile de presedinte al Emporiki si Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Costea este cumnatul presedintelui Senatului, Mircea Geoana, liderul PSD.

Pentru a putea sa preia efectiv conducerea unei banci, persoana propusa de actionar trebuie sa obtina un aviz din partea BNR. „Orice banca se bazeaza pe trei piloni: actionariat, conducere si prestigiu." Cinteza spune ca a discuta public despre schimbarea managementului induce riscuri de imagine pentru banca respectiva, dar poate face rau si persoanei nominalizate in cazul in care nu ar primi avizul.

„Felul cum se face numirea trebuie sa respecte o procedura. Nu se fac publice nici revocarea - pentru a nu induce riscuri de imagine asupra bancii - si nici numirea - pentru a nu risca o eventuala respingere din partea Bancii Nationale."Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1352 ori
Citeste mai multe desprebnr politica banca sef