Asiguratorii vor avea nevoie in 2009 de fonduri suplimentare

Miercuri, 12 Noiembrie 2008, ora 14:18
1385 citiri
Asiguratorii vor avea nevoie in 2009 de fonduri suplimentare

Asiguratorii din Romania ar avea nevoie de un flux de capital de 200 milioane euro sau chiar mai mult in 2009, daca se ia in calcul o corelare a dinamicii pierderilor cu cea a injectiilor de capital ale actionarilor de pana acum, a declarat presedintele UNSAR, Cristian Constantinescu. El a tinut sa precizeze ca aceasta estimare este o parere personala, si nu vorbeste in calitatea de presedinte al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).


"Societatile de asigurare din Romania si-au majorat capitalul social cu 150 milioane euro in primele zece luni ale acestui an, iar pana la sfarsitul lui 2008 probabil vor mai face infuzii de capital pentru a-si sustine activitatea, in contextul cresterii daunalitatii", a precizat Constantinescu, care a adaugat ca in 2007 asiguratorii au injectat 130 milioane euro.


Pierderile inregistrate in 2007 s-au ridicat la 76 milioane euro, a mentionat Constantinescu, care a adaugat ca societatile de asigurari din Romania inregistreaza pierderi pe segmentul auto inca din 2005.


"Daca o societate de asigurari are probleme financiare, acestea nu vin numai de la asigurarile RCA, ci si de la asigurarile CASCO", a mai spus Constantinescu.


Seful UNSAR a mentionat ca, la nivel declarativ, actionarii spun ca majorarile de capital sunt necesare pentru dezvoltarea afacerilor. Acesta estimeaza ca actionarii vor stopa "lupta pentru cota de piata" si vor prefera o stagnare a dezvoltarii, cu conditia ca afacerile sa fie profitabile.


In ce priveste majorarile de capital ale asiguratorilor, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asiguratorilor (CSA), Angela Toncescu, sustine ca "probabil ca banii vor fi scumpi in perioada urmatoare si posibilitatea de a face majorari de capital nu va mai fi la indemana oricui", facand referire la criza financiara internationala.


Presedintele UNSAR a criticat faptul ca asiguratorii merg la CSA pentru a solicita anumite reglementari, referindu-se in special la plafonarea comisionului oferit de asiguratori intermediarilor de polite RCA.


"CSA trebuie sa se concentreze pe analizarea la nivel macro a fiecarui asigurator, pentru ca la nivel micro este in imposibilitatea de a efectua un control", a mai spus Constantinescu.


CSA anuntase saptamana trecuta ca a plafonat nivelul comisioanelor acordate de asiguratori intermediarilor de polite de raspundere civila auto (RCA) la 15% din valoarea primelor incasate, pentru ca asiguratorii sa aloce o suma mai mare primei de risc, in contextul crizei internationale.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...