Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Gabriel Resources scade la bursa in urma scaderii pretului la aur

Gabriel Resources scade la bursa in urma scaderii pretului la aur


Evolutiile extreme inregistrate recent de pretul aurului au afectat actiunile Gabriel Resources, care la mijlocul acestei luni au cazut cu 29% intr-o singura zi, iar luni se tranzactionau pentru 1,68 dolari canadieni fata de 2,15 dolari canadieni la data de 11 aprilie.

Volatilitatea actiunilor Gabriel Resources a avut de suferit si din cauza profilului principalilor sai investitori, informeaza un articol publicat de revista Forbes.

Cel mai mare actionar la Gabriel Resources este managerul de fonduri speculative John Paulson cu o participatie de 16%, urmat de miliardarul american Thomas Kaplan care detine un pachet de 15% prin fondul sau Electrum Strategic si investitorul Seth Klarman care detine o participatie de 13% prin fondul sau speculativ Baupost.

Timp de mai multi ani Gabriel Resources a incercat sa dezvolte proiectul minier Rosia Montana, insa s-a lovit de ingrijorarile organizatiilor de protectia mediului fata de intentia companiei de a utiliza cianuri. Recenta volatilitate a pretului aurului nu este singura veste negativa care a afectat actiunile Gabriel Resources, in conditiile in care eliberarea unei autorizatii de mediu este incetinita deoarece Romania solicita garantii financiare suplimentare.

Insa pana acum John Paulson, Thomas Kaplan si Seth Klarman s-au dovedit investitori rabdatori pe termen lung.

Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) intentioneaza sa dezvolte cea mai moderna mina din Romania, la Rosia Montana, propunandu-si sa extraga aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

Compania fost infiintata in anul 1997, in judetul Alba, actionari fiind compania miniera de stat Minvest Deva - cu 19,31% si Gabriel Resources - cu 80,69%. In cazul in care proiectul aurifer ar primi unda verde, Romania devine primul producator de aur din Europa, depasind astfel primele doua tari din top, Finlanda si Suedia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2540 ori