Actionarii companiilor listate vor putea vota in AGA si prin corespondenta

Joi, 20 August 2009, ora 12:49
2235 citiri
Actionarii companiilor listate vor putea vota in AGA si prin corespondenta

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) obliga conducerile companiilor listate la Bursa sa permita votul in AGA prin corespondenta, nu numai prin prezenta fizica sau imputernicire, si sa-i informeze pe actionari despre rezultatul votului.

Actionarii isi pot exprima votul atat prin corespondenta, cat si pe cai electronice, insa utilizarea votului electronic poate fi aprobata numai de Consiliul de Administratie al fiecarei companii, potrivit unui regulament aprobat de institutie, transmite Mediafax.

Rezultatul votului trebuie anuntat de conducerea companiilor in termen de cel mult 15 zile de la data AGA. In prezent, votul de la distanta este utilizat doar la cele cinci societati de investitii financiare (SIF).

"Societatile comerciale pot permite actionarilor orice forma de participare la adunarea generala prin mijloace electronice (...) transmisiunea in timp real a adunarii generale; comunicarea bidirectionala in timp real, care le permite actionarilor sa se adreseze de la distanta adunarii generale; un sistem de votare, inainte sau in cursul adunarii generale, care nu necesita desemnarea unui reprezentant care sa fie prezent fizic la adunare", se arata in regulament.

CNVM mentioneaza ca actionarii care vor sa utilizeze votul electronic trebuie sa se identifice folosind un sistem securizat pus la dispozitie de compania unde se deruleaza AGA.

Totodata, perioada de la momentul convocarii si intrunirea actionarilor a fost exstinsa cu cinci zile, de la 25 de zile la 30 de zile.

In plus, actionarii care detin cel putin 5% din actiunile unei companii au dreptul sa solicite suplimentarea punctelor de pe ordinea de zi.

Actionarii vor avea si dreptul de a prezenta anumite proiecte de hotarare pentru punctele incluse deja pe ordinea de zi sau pentru propunerile lor. Introducerea propunerilor trebuie realizata cu cel putin 15 zile inainte de AGA.

In convocator, conducerea companiilor va mentiona modalitatile in care actionarii pot sa primeasca procurile de imputernicire in cazul in care vor sa delege alte persoane sa voteze in locul lor. Un model de procura ar urma sa fie postat pe site-ul companiei, iar in cazul in care societatea nu are pagina de internet, formularele trebuie transmise gratuit fiecarui actionar, prin posta.

De asemenea, un investitor care detine actiuni ale unei companii prin mai multe conturi deschise la o serie de firme de brokeraj are permisiunea de a delega cate o persoana pentru fiecare cont sa il reprezinte in AGA.

Regulamentul va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial. De la acea data, prevederile Regulamentului 1 din 2006 al CNVM referitoare la drepturile actionarilor in AGA vor fi revocate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
#actionari, #aga, #bursa, #companii, #corespondenta , #Actionari