România, taxată dur de Comisia Europeană: ”Răspunsul politic la rezolvarea vulnerabilităţilor identificate a fost slab”. Fondurile UE, în pericol

Miercuri, 19 Iunie 2024, ora 20:51
193 citiri
România, taxată dur de Comisia Europeană: ”Răspunsul politic la rezolvarea vulnerabilităţilor identificate a fost slab”. Fondurile UE, în pericol
Sediul Comisiei Europene FOTO Facebook/European Commission

Conform pachetului de primăvară din cadrul semestrului european 2024, pregătit de Comisia Europeană, România se confruntă cu dezechilibre excesive, după ce a experimentat dezechilibre până anul trecut, deoarece se menţin vulnerabilităţile legate de conturile externe şi, în principal, de deficitele guvernamentale mari şi în creştere.

Totodată, presiunile semnificative ale preţurilor şi costurilor au crescut, iar acţiunea politică a fost slabă, se arată într-un raport al Executivului comunitar.

Deficitul de cont curent s-a îmbunătăţit într-o anumită măsură în 2023, în principal în urma consumului privat mai slab şi a avansului comerţului, dar rămâne în mod clar la un nivel ridicat şi nu se estimează o îmbunătăţire în 2024 şi în 2025. Soldul net al investiţiilor străine ca pondere în PIB nu se îmbunătăţeşte, în pofida creşterii PIB-ului nominal, iar menţinerea unor niveluri ridicate ale deficitului de cont curent riscă să îl conducă în teritoriul negativ. Inflaţia generală a scăzut, dar inflaţia de bază rămâne extrem de ridicată, doar marginal mai redusă faţă de valoarea de vârf înregistrată recent şi mai ridicată decât în urmă cu un an, apreciază Comisia Europeană.

Dinamica salariilor şi a costului muncii s-a accelerat în 2023 şi a continuat să fie puternică în 2024, reflectând parţial majorarea semnificativă a salariului minim şi a salariilor în sectorul public, pe fondul înăspririi pieţei forţei de muncă. Acest lucru a avut ca rezultat temeri privind competitivitatea costurilor, în timp ce competitivitatea care nu e legată de costuri continuă să fie afectată de blocaje structurale. Toţi aceşti factori se adaugă îngrijorărilor cu privire la fortificarea pierderilor de competitivitate şi a întârzierilor în îmbunătăţirea necesară a balanţei comerciale. Situaţia fiscală, care este un factor principal al deficitului de cont curent ridicat, s-a deteriorat în ultimul an, se arată în raport.

Deficitul fiscal mare ar urma să se adâncească în 2024 şi în 2025. Ponderea datoriei guvernamentale ca procent din PIB a urcat în pofida creşterii ridicate a PIB-ului nominal, rămâne moderată la 53%, dar o mare pondere din ea este denominată în valută. Persistenţa deficitelor guvernamentale ridicate ar putea majora datoria externă şi ar face România mai dependentă de sursele de finanţare externă, lăsând ţara vulnerabilă la modificarea încrederii investitorilor şi la şocurile externe, avertizează Comisia Europeană.

Instituţia consideră că: ”Răspunsul politic la rezolvarea vulnerabilităţilor identificate a fost slab. O cale credibilă de consolidare fiscală este cheia pentru reducerea riscurilor la adresa stabilităţii economiei. Aceasta necesită respectarea recomandărilor conform procedurii de deficit excesiv şi implementarea deplină a reformelor fiscal-structurale, inclusiv pe cele menite să majoreze structural veniturile guvernamentale, şi un control mult mai strict al cheltuielilor decât în ultimii ani. Implementarea reformelor şi investiţiile vor îmbunătăţi de asemenea competitivitatea”.

Riscăm suspendarea fondurilor europene?

Potrivit economedie.ro, Comisia Europeană a recomandat formal Consiliului UE (format din reprezentanții statelor membre) să adopte o concluzie oficială potrivit căreia ”România nu a luat măsuri eficiente” ca răspuns la recomandarea din 2021 privind scăderea deficitului bugetar. Propunerea va trece dacă la vor va exista o majoritate calificată.

În cazul în care Consiliul UE va adopta decizia potrivit căreia ”România nu a luat măsuri eficiente”, o parte din fondurile UE ar putea fi înghețate începând din 2025. Acest lucru reiese dintr-o postare a lui Mateusz Szczurek, fost ministru de Finanțe al Poloniei. ”Suma reală a fondurilor înghețate ar putea fi foarte mică, dar pentru România știrea ar putea avea consecințe semnificative pe piață”, a adăugat acesta. Cu alte cuvinte, ar putea duce la creșterea costurilor cu care țara noastră se împrumută pe piețe pentru a-și finanța deficitele. Fostul ministru polonez mai susține că suspendarea automată a fondurilor europene pentru România e prevăzută de Regulamentul PNRR.

Experți europeni au declarat însă pentru Economedia că o eventuală decizie a Consiliului UE privind România nu duce automat la înghețarea fondurilor UE, subliniind că este vorba doar despre un semnal public că nu mai poate întârzia reformele și consolidarea fiscală.

Întârzieri la PNRR

România a întârziat semnificativ PNRR, mai arată raportul.

”Punerea în aplicare a planului de redresare și de reziliență al României este întârziată în mod semnificativ din cauza unor provocări substanțiale. România a depus trei cereri de plată, care corespund la 146 de etape și obiective din plan și care au ca rezultat o plată totală de 9,4 miliarde EUR la 29 septembrie 2023”, se mai arată în raportul Comisiei.

Executivul european arată că întârzierea PNRR e provocată ”deseori” de ”lipsa de implicare” a conducătorilor de instituții.

Recomandările Comisiei Europene

1. Să prezinte în timp util planul fiscal-structural pe termen mediu. Să înăsprească politica fiscală pentru a realiza o ajustare fiscală pentru anul 2024 în ansamblul său. În 2025, în conformitate cu cerințele Pactului de stabilitate și de creștere, să limiteze creșterea cheltuielilor nete la o rată compatibilă cu reducerea deficitului public general către valoarea de referință de 3% din PIB prevăzută în tratat și să mențină datoria publică generală la un nivel prudent pe termen mediu.

2. Să accelereze semnificativ punerea în aplicare a programelor politicii de coeziune și a planului de redresare și de reziliență, inclusiv a capitolului REPowerEU, asigurând finalizarea reformelor și a investițiilor până în august 2026, prin garantarea unei guvernanțe eficace și prin consolidarea capacității administrative. În contextul evaluării intermediare, să continue să se concentreze asupra priorităților convenite, luând măsuri pentru a răspunde mai bine nevoilor privind locuințele sociale, serviciile sociale aferente și dezvoltarea zonelor urbane mai mici, luând în considerare în același timp oportunitățile oferite de inițiativa Platformei tehnologiilor strategice pentru Europa pentru îmbunătățirea competitivității.

...citeste mai departe despre "România, taxată dur de Comisia Europeană: ”Răspunsul politic la rezolvarea vulnerabilităţilor identificate a fost slab”. Fondurile UE, în pericol" pe Ziare.com

Vin bani europeni pentru producătorii agricoli. Sprijin pentru românii care cultivă roșii și usturoi
Vin bani europeni pentru producătorii agricoli. Sprijin pentru românii care cultivă roșii și usturoi
Producătorii agricoli vor primi noi fonduri, a stabilit Comisia Europeană, vineri, 19 iulie. Astfel, românii care cultivă roșii și usturoi vor primi compensații, dacă au fost afectați de...
Guvernul vrea aprobarea Comisiei Europene pentru a ignora creșterea deficitului pe timpul unor investiții masive
Guvernul vrea aprobarea Comisiei Europene pentru a ignora creșterea deficitului pe timpul unor investiții masive
Guvernul urmează să negocieze un nou acord pentru reducerea deficitului bugetar cu Comisia Europeană, iar premierul Marcel Ciolacu speră concesii cu privire la acesta, pe timpul unor...
#Comisia Europeana, #raport Romania, #PNRR, #deficit guvernamental Romania , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

0.0017

1 USD = 4.5670 RON

0.0202
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  4. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  5. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  6. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  7. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO
  8. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  9. Situația datoriei publice a României pe termen scurt ne împinge spre catastrofă. Rezervele valutare ale BNR nu fac față împrumuturilor
  10. Exodul a 300 de milioane de oameni, care lasă lumea mută: Miracolul Chinei și planul de a depăși SUA