Sporirea protecționismului politicii comerciale a SUA ar fi extrem de nocivă atât pentru Statele Unite, cât și pentru Europa, a declarat vineri comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni.
Noul președinte american, Donald Trump, a vehiculat ideea unor taxe vamale de 10% sau mai mult la toate bunurile importate în Statele Unite, care sunt principalul partener economic al Europei. „Nivelul integrării între economiile noastre este de o asemenea anvergură încât relațiile comerciale UE-SUA sunt o forță de stabilizare economică și politică", a afirmat Gentiloni la o conferință de presă, potrivit Reuters.
„În pofida disputelor comerciale și a divergențelor pe probleme de reglementare, ambele regiuni mențin un interes comun în promovarea unor standarde înalte, concurență loială și stabilitate pe piețele globale. Și, în acest context, o posibilă îndreptare spre protecționism ar fi extrem de nocivă pentru ambele economii", a adăugat oficialul european.
Cum se pregătește UE pentru gestionarea viitoarelor tarife comerciale
Comisia Europeană, care este responsabilă de politica comercială a UE, va lucra cu următoarea administrație americană pentru a promova „o agenție solidă transatlantică" și a se asigura că rămân deschise canalele comerciale internaționale, în timp ce devin mai sigure, a afirmat Gentiloni.
Acesta susține că țările cele mai afectate de potențiala sporire a taxelor SUA vor fi Germania și Italia, deoarece ele exportă cel mai mult către Statele Unite. Taxele ar complica problemele cu care se confruntă deja producătorii din Germania și Italia, a adăugat oficialul european.
De asemenea, taxele vamale ar avea un impact negativ asupra economiei SUA, majorând inflația, cu toate consecințele ce decurg din aceste evoluții, a avertizat Gentiloni.
...citeste mai departe despre "Ce țări UE vor suferi cel mai tare de pe urma protecționismului american. „Taxele vamale ar avea un impact negativ și asupra economiei SUA.”" pe Ziare.com