Fostul Sidex Galați, somat de ANRE să achite în termen de o zi taxe neplătite de două luni. Cu ce a rămas în urmă combinatul siderurgic

Miercuri, 28 Februarie 2024, ora 18:42
0 citiri
Fostul Sidex Galați, somat de ANRE să achite în termen de o zi taxe neplătite de două luni. Cu ce a rămas în urmă combinatul siderurgic
Liberty are la dispoziție până mâine, 29 februarie, pentru a vira contravaloarea garanției financiare. FOTO libertysteelgroup.com

Combinatul siderurgic Liberty Galați, fosta Sidex, nu și-a plătit, de două ori la rând, contribuția pentru cogenerare către Transelectrica, o obligație pe care o au furnizorii de electricitate din România, combinatul din Galați având, el însuși, o astfel de licență de furnizare chiar către combinate.

Potrivit unor informații transmise exclusive de Economedia, ANRE a impus combinatului o garanție financiară, pentru eventualitatea în care o astfel de situație se repetă. Suma nu este dezvăluită, fiind invocat secretul comercial.

„Liberty Galați – Decizie privind constituirea garanţiei financiare de către societatea LIBERTY GALAȚI S.A. ca urmare a neachitării la timp a contravalorii facturilor primite de la Administratorul schemei de sprijin”, este textul unei decizii emise de Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie în 21 februarie. Această decizie se referă la faptul că compania a ratat două termene de plată.

Într-un extras din decizia obținută de sursa citată, se relevă faptul că Liberty are la dispoziție până mâine, 29 februarie, pentru a vira contravaloarea garanției financiare: „Art.2 – În cel mult 2 (două) zile lucrătoare de la data primirii prezentei decizii de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei. Compania Națională de Transport a Energiei Electrice și Transelectrica S.A. notifică societatea LIBERTY să constituie garanția financiară în termen de maxim 7 (șapte) zile lucrătoare de la data primirii notificării. Art.3 – Compania Națională de Transport a Energiei Electrice și Transelectrica S.A. si societatea LIBERTY duc la îndeplinire prevederile prezentei decizii, iar entitățile organizatorice din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea acestora.”

Compania nu răspuns solicitării de clarificări din partea jurnaliștilor, iar Ministerul Energiei a oferit declarația conform căreia Ministerul va „contacta ANRE să vedem și punctul lor de vedere, întrucât până la această dată nu au fost sesizări la Ministerul Energiei”.

Ce este contribuția pentru cogenerare

Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență reprezintă o sumă datorată lunar de fiecare consumator de energie electrică, pentru promovarea și dezvoltarea producerii de energie în sistem de cogenerare de înaltă eficiență, în scopul creșterii eficienței energetice și al îmbunătățirii securității alimentării cu energie, pe piața de energie din România. Se colectează de către Transelectrica și ajunge, în cele din umră, la acei producători de energie în cogenerare ca, de exemplu, Elcen București, Brazi Ploiești (Petrom), Iernut (Romgaz).

Valoarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență se determină de către ANRE, în baza Metodologiei de determinare și monitorizare a contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență aprobate prin Ordin ANRE. Se poate ajusta la începutul semestrului I și II al fiecărui an, precum și pentru perioada noiembrie-decembrie a fiecărui an. Valoarea unitară a acestei contribuţii, valabilă de la 01.11.2023, este de 0,0099 lei/kWh, exclusiv TVA.

Liberty Galați nu mai are niciun furnal funcțional. Ultimul, Furnalul 5, a fost oprit la sfârșitul anului trecut. La un moment dat, în perioada ceaușistă, aici lucrau 55.000 de angajați, Sidex fiind al doilea mare combinat siderurgic din lume. A fost privatizat în 2004, fiind cumpărat de grupul indian Mittal. În 2019, a fost vândut către grupul Liberty, tot cu proprietari indieni, În 2021, acționarii anunțau că vor investi un miliard de euro pentru a transforma combinatul într-un campion regional în siderurgie. Nu s-a întâmplat acest lucru, ecotaxele, concurența produselor similare din țări care nu plătesc ecotaxe (ucrainene, rusești, turcești, chineze) au lovit dur afacerile Liberty, arată Economedia.

...citeste mai departe despre "Fostul Sidex Galați, somat de ANRE să achite în termen de o zi taxe neplătite de două luni. Cu ce a rămas în urmă combinatul siderurgic" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#combinat siderurgic, #combinat siderurgic Galati, #Sidex, #sidex galati, #metalurgie, #siderurgie , #Stiri Macroeconomie