Un proiect de lege, adoptat luna trecută de Senat, propune mici modificări în cuprinsul Codului Muncii, care ar putea să slăbească protecțiile sociale ale angajaților, atrage atenția o expertă a Blocului Național Sindical. Schimbarea ar putea deschide calea pentru angajatori de a angaja mascat lucrători, fără să trebuiască să respecte legislația muncii.
Proiectul de lege, care poate fi consultat aici, presupune introducerea în Codul Muncii a contractului de mandat, un nou tip.
„Practic, directorii care lucrează în baza unui mandat civil să fie asimilați cu salariații care au un contract de muncă. La prima vedere, pare o simplă modificare tehnică, dar nu e chiar așa. În primul rând, în spatele acestui proiect se ascunde o problemă de fond: dacă această propunere devine lege, angajatorii din România ar avea la îndemână o alternativă periculoasă la contractele de muncă. Ce înseamnă asta pentru angajați. Foarte simplu - se va ocoli legislația muncii, iar protecția socială a salariaților va fi grav afectată”, atrage atenția Cristina Casian, expertă juridică a BNS, într-un videoclip publicat marți, 15 octombrie, pe rețelele de socializare.
Acest tip de contract nu oferă aceleași garanții precum cele de muncă, deschizând calea pentru „abuzuri, concedieri arbitrare, imposibilitatea de a cere despăgubiri”, spune experta. În plus, contractele de mandat sunt deja reglementate de Codul Civil, iar modificarea propusă ar crea confuzie legislativă. BNS spune că o astfel de schimbare nu ar rezolva problemele de pe piața muncii, dar „ar crea una și mai periculoasă”.
„Adoptarea acestui proiect ar putea transforma radical piața muncii din România, dar nu în favoarea salariaților, ci în favoarea angajatorilor, care caută să scape de obligațiile lor legale. (...) Facem un apel clar către parlamentari: respingeți această propunere legislativă și apărați drepturile salariaților din România”, mai spune Casian.
Proiectul a fost propus de mai mulți senatori UDMR, câte un reprezentat al PSD, USR și AUR și trei senatori neafiliați.
...citeste mai departe despre "Cum ar putea o schimbare mică să dea peste cap „scutul” legal al angajaților. Avertisment privind un proiect care „ascunde riscuri uriașe”" pe Ziare.com