Sindicalistii de la Coca-Cola se pregatesc de greva

Miercuri, 27 Aprilie 2005, ora 09:41
1163 citiri

Negocierile dintre Sindicatul Liber Coca-Cola HBC si patronat au esuat ieri dupa ce administratia societatii a refuzat sa majoreze salariile angajatilor cu 15%-18%."Nu am agreat propunerea lor, care a fost cea de pina acum. Adica o crestere a salariilor de 4%. Acest procent nu acopera nici rata inflatiei prognozate.

Miine (azi - n.r.) vom depune o adresa si la Comisia de Dialog Social, si, daca medierea nu conduce la o solutie acceptabila, cel mai probabil saptamina viitore vom declansa greva generala", a declarat liderul sindical, Adrian Dobrescu.

Romanii incep sa nu mai fie multumiti de salariile oferite de companiile multinationale, cu atit mai mult cu cit salariile lor sint mult mai mici decit ale colegilor din alte tari. Acesta este motivul pentru care sindicatul Coca-Cola HBC a intrat in conflict cu patronatul.

Adrian Dobrescu sustine ca salariul mediu pentru cei care lucreaza in divizia de ape minerale este de 4.500.000-4.700.000 lei, iar pentru cei care isi desfasoara activitatea in sectorul de bauturi racoritoare, retributia nu depaseste 5.000.000 de lei. Potrivit oficialilor Coca-Cola, din sindicat fac parte 575 de angajati, adica aproximativ "o cincime din numarul total al salariatilor".

Membrii sindicatului sint nemultumiti de salariile mici, desi anul trecut Romania a ocupat un loc fruntas la vinzari printre celelalte 26 de tari care fac parte din grup.

Desi negocierile de astazi au esuat, oficialii patronatul Coca-Cola asigura ca vor continua sa fie deschisi dialogului si, independent de negocierile cu sindicatul, au decis sa acorde o prima de Paste tuturor angajatilor.

"Negocierea colectiva este inca in desfasurare. Propunerile avansate de catre reprezentantii companiei garanteaza tuturor salariatilor venituri peste media pietei", a declarat Mugurel Radulescu, director de comunicare la Coca-Cola HBC Romania.

Sindicalistii se pling ca patronatul este dispus sa creasca salariile cu numai 4%, astfel incit nu se acopera nici rata inflatiei prognozata, insa patronatul sustine contrariul. "Pina acum, ritmul de crestere al veniturilor angajatilor a depasit rata inflatiei.

De exemplu, cind am preluat operatiunile Dorna, veniturile angajatilor erau mult sub nivelul pietei, iar in perioada 2002-2004 am majorat salariile acestora cu peste 40%. Si in ultima propunere avansata sindicatului, angajatilor de la Dorna li s-au oferit procente substantiale de crestere a veniturilor", spune Radulescu.

Coca-Cola HBC detine in tara noastra cinci unitati de imbuteliere a bauturilor racoritoare, la Bucuresti, Ploiesti, Timisoara, Oradea si Iasi. La acestea se adauga cele trei capacitati de imbuteliere a apei minerale de la Vatra Dornei.

Evenimentul Zilei