HOT TOPICS | ![]() |
Pe 1 si 2 iunie 2006 secretele Marketingului Direct va sunt dezvaluite la Crowne Plaza, la conferinta RoDirect 2006.Conferinta se adreseaza celor interesati de marketingul direct, strategii de marketing, data strategy, strategii de comunicare, marketing online, telemarketing si in general de gasirea unor solutii noi si eficiente de a se adresa cat mai inteligent si strategic consumatorilor.
Mailers este o agentie de marketing direct care si-a castigat in Romania notorietatea datorita seminariilor pe care le organizeaza la Hotelul JW Marriott. Prezentarile tinute abordeaza teme de interes pentru cei care dezvolta campanii si programe de marketing direct. Temele sunt tratate atat teoretic, cat mai ales practic - cu studii de caz si cu toate informatiile de care un direct marketer are nevoie. La seminariile de pana acum au participat reprezentanti ai unor companii precum Unilever, Coca Cola, BRD - Societe Generale, Dacia, Renault, ING Nederlanden, Academia Catavencu, Elvila, Elite Romania.
Domnul Mihai Petroff A- Managing Director Mailers, a avut amabilitatea sa ne raspunda la cateva intrebari legate de marketingului direct
In Statele Unite se cheltuiesc lunar peste 20 de milioane de dolari pentru accesarea bazelor de date care arhiveaza toate informatiile existente in domenii specifice. Cat de pregatite sunt companiile romanesti pentru a plati pentru aceste informatii?
R: Sunt destul de pregatite. Piata informatiilor de afaceri cu diferitele segmente (de la Registrul Comertului, Paginii Aurii, firme de evaluare de risc, consultanta sau firme de marketing direct) este in plin avant in Romania.
Credeti ca romanii pot fi loiali unui singur brand? Cum sunt primite actiunile de marketing direct, in ce masura isi ating scopurile, comparativ cu reactia occidentalilor la astfel de campanii?
R: Si da si nu. In primul rand raspunsul ar trebui nuantat. Da, exista categorii de produse sau servicii in care exista branduri care au consumatori loiali. In Romania. E greu de presupus ca exista vreun brand care sa satisfaca singur toate nevoile unui consumator fie el roman, francez sau congolez. Deci raspunsul poate fi si nu.
Pe de alta parte, accentul ar trebui mutat pe profitul pe care un client il aduce unei companii. Loialitatea e un concept, insa masura ei este data de valoarea unui client.
Actiunile de marketing direct inca beneficiaza de o piata in crestere in care numarul de mesaje personalizate primite prin posta traditionala sau prin telefon este inca mic, in comparatie cu Europa de Vest.
Anul trecut, cifra de afaceri declarata de Mailers a fost estimata la 3,5 milioane de euro, cu o cota de piata de 25%. Ati crescut intr-un an cat altii in sapte? Veti creste in continuare?
R: Multumim clientilor Mailers ca au parcurs impreuna cu noi un drum presarat cu succese si, uneori, si cu poticniri. Cu ajutorul lor in 2005 am inregistrat o cifra de afaceri de 3,5 milioane de EUR. Volumul nostru de activitate a crescut constant si este de asteptat sa creasca si in continuare.
Ati inaugurat anul acesta, la Sofia, o filiala Mailers si intentionati sa intrati in topul primilor trei furnizori de marketing direct din Bulgaria. Cum veti atinge acest target?
R: Acest target a fost deja atins. In prezent Mailers Bulgaria are 20 de angajati, iar volumul de activitate are acelasi trend ca si in Romania. Bineinteles, tinand cont de factori de marimea pietei, de gradul de dezvoltare a pietei bulgare de marketing direct, in 2006 obiectivul nostru este sa inregistram o cifra de afaceri de 800.000 A- 1.000.000 EUR. Vom vedea la sfarsitul anului daca acest obiectiv va fi atins.
In Romania exista aproximativ 30 de firme de marketing direct. Mai este loc? Cum vedeti evolutia pietei in acest sens?
R: Piata de marketing direct este o piata deschisa, in care exista inca multe locuri libere. Ritmul de crestere este alert si el nu poate fi acoperit doar de catre actorii existenti in acest moment pe piata.
Legislatia romaneasca va ajuta sau va incurca?
R: Eu stiu foarte putine firme pe care le ajuta legislatia romaneasca. De regula, e vorba de firmele de stat sau despre un anumit tip de firme. Marketingul direct este un domeniu suprareglementat si acest lucru nu este tocmai ideal. In afara de legislatia fiscala si a muncii, care oricum nu sunt perfecte, exista inca cel putin trei domenii legislative cu implicare directa in marketing direct: protectia datelor personale, organizarea promotiilor (OG99/2000), serviciile postale (OG 31/2002)
Tot aici ar mai fi de adaugat legislatia cu privire la contractele la distanta - aplicabila in Vanzare prin Corespondenta si cea cu privire la comertul electronic.
Cum v-a afectat recenta marire a taxelor postale? Ati reclamat Posta Romana la Consiliul Concurentei. A fost un demers cu sau fara efect?
R: Foarte rau. Intr-adevar, in conditiile in care inregistram cresterile ridicate poate exista impresia ca nu suntem afectati. Insa comportamentul CN Posta Romana este inacceptabil si speram ca investigatia Consiliului Concurentei sa sanctioneze acest comportament. In urma plangerii noastre s-a declansat o investigatie oficiala de catre Consiliul Concurentei. Rezultatul acestei investigatii va fi facut cunoscut in viitorul apropiat.
Bloombiz
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
1 EUR = 4,9219 RON
0,00191 USD = 4,6021 RON
-0,0250