Piata IT autohtona trebuie sa mai creasca

Marti, 15 Noiembrie 2005, ora 01:47
1188 citiri

Piata de IT din Romania este inca mult redusa, comparativ cu ce se intampla in acest domeniu in tari precum Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia sau Rusia, a declarat ieri Vladimir Aninoiu, director general IBM Romania.

In contextul in care compania IBM sarbatoreste in aceste zile zece ani de prezenta pe piata locala, Vladimir Aninoiu a declarat ca in aceasta perioada, Romania a cunoscut un proces de dezvoltare remarcabil, fiind considerata o piata importanta pentru IBM si una dintre pietele cu cea mai rapida crestere. Romania este in topul tarilor din regiune in ceea ce priveste rata de crestere a PIB-ului si acest lucru este o oportunitate pentru o companie ca IBM, spune Vladimir Aninoiu. Astfel, piata de IT din Romania depaseste in acest an valoarea de un miliard de dolari, insemnand o crestere de 19% fata de anul 2004. Totusi, in tara noastra se cheltuiesc in continuare prea putini bani pentru sectorul IT. A"Daca la noi sumele cheltuite pentru IT se ridica undeva in jurul a 1,5% din PIB, in zonele mature din punct de vedere tehnologic, ponderea pentru acest domeniu este de 3-4% dintr-un PIB oricum mai mareA" a declarat pentru A"AvereaA" directorul general al IBM Romania. In prezent, IBM are o pozitie de lider pe piata romaneasca de IT, fiind numarul unu pe piata serverelor, a serviciilor si numarul trei pe piata de software. IBM a implementat proiecte pentru diverse organizatii guvernamentale si companii precum Electrica, Romtelecom, Coca Cola, Orange sau Vodafone. Proiectul castigat la Ministerul Finantelor Publice in anul 1998 a fost considerat drept cel mai mare proiect de infrastructura de IT implementat in tara noastra, pana la acea data.

Dupa ce a investit 1,5 milioane dolari in centrul de competenta Linux din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti, oficialii IBM au anuntat ca intentioneaza sa infiinteze acolo si un parc de tehnologie. Prezent in Romania, Hans Ulrich Maerki, presedintele IBM pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), a subliniat ca IBM este o companie care pune accent pe inovatie si ca gigantul IT are mai multe patente de inventii decat primii zece concurenti la un loc. Veniturile companiei din proprietatea intelectuala se ridica anual la un miliard de dolari.

Cristina Nedelcu

Averea