Angajati Coca-Cola, judecati pentru tentativa de a vinde Pepsi reteta secreta

Marti, 23 Ianuarie 2007, ora 11:50
1331 citiri

Un agent secret al FBI, bani lichizi strecurati intr-o cutie de prajituri: procesul intentat unor angajati ai Coca-Cola, acuzati ca au incercat sa vanda companiei rivale PepsiCo secretul de fabricare a Coca-Cola, s-a deschis luni la Atlanta, cu o prezentare fantastica a faptelor, relateaza AFP.

Procurorul a descris, in deschiderea dezbaterilor care ar urma sa dureze 15 zile, cum un agent FBI, care s-a dat drept un intermediar pentru compania Pepsi, a dat unor complici ai principalului acuzat 30.000 de dolari in bani lichizi, introdusi intr-o cutie cu biscuiti.

O fosta responsabila a Coca-Cola, Joya Williams, si doi presupusi complici, Ibrahim Dimson si Edmund Duhaney, au fost arestati la sfarsitul lunii iunie, sub banuiala ca au sustras si apoi au vrut sa vanda principalului concurent, PepsiCo, documente continand informatii secrete despre fabricarea si strategia comerciala a Coca-Cola.

Daca vor fi gasiti vinovati, ei sunt pasibili de o pedeapsa cu maximum zece ani de inchisoare si o amenda ce s-ar putea ridica pana la 250.000 de dolari.

"In acest caz, problema care se pune este cea a lacomiei si a proastei judecati", a explicat Randy Chartash, asistent al procurorului, in fata celor 14 jurati.

Dimson si Duhaney au pledat vinovat si au recunoscut ca au complotat impreuna cu Joya Williams, pentru a sustrage documentele si a incerca sa le vanda. Joya Williams a pledat insa nevinovat.

Cele trei persoane au fost arestate dupa ce PepsiCo si-a informat rivala Coca-Cola ca in mai 2006 a primit intr-o scrisoare semnata "Dirk" ce continea "informatii confidentiale, foarte detaliate".

Inregistrari telefonice si o ancheta au dezvaluit ca Joya Williams ar fi presupusa sursa a informatiilor. Scrisoarea adresata Pepsi, analizata de FBI, cerea 10.000 de dolari in schimbul unor informatii confidentiale. "Va pot furniza produse si pachete de anumite produse pe care nimeni nu le-a vazut cu exceptia a cinci oficiali cu rang inalt" ai Coca-Cola, se afirma in scrisoare.

Un agent FBI care s-a dat drept o persoana interesata de informatiile respective s-a intalnit cu Dimson si i-a dat 30.000 de dolari, promitandu-i alti 45.000, in schimbul unor documente clasate "strict confidential" si a unui esantion de produs lichid.

In 27 iunie, agentul FBI a propus 1,5 milioane de dolari pentru a-i fi inmanate toate documentele. In aceeasi zi, Duhaney si Dimson au deschis un cont bancar, dar au fost arestati cateva ore mai tarziu.

Janice Singer, avocata din oficiu a lui Joya Williams, a explicat ca aceasta a fost inselata de ceilalti doi coacuzati. Daca clienta sa a adus acasa documente apartinand Coca-Cola a facut-o pur si simplu pentru ca vroia sa faca unele copii, pentru a dovedi ca se achita bine de sarcinile de serviciu, intrucat seful sau o acuza ca nu este eficienta, a spus avocata.

Dimson, care locuia in acelasi apartament cu Joya Williams, ar fi profitat de ocazie pentru a-i sustrage documentele. Insa Randy Chartash, reprezentanta a acuzarii, a afirmat ca celalalt presupus complice, Edmund Duhaney, va depune marturie ca Joya Williams i-a cerut explicit sa vanda documentele.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...